Eero Huovisen joulutervehdys

Suomen kielessä on kaksi teonsanaa, jotka kuvaavat ihmisen liikkeitä: mennä ja tulla. Molemmat sanat kuvaavat liikettä, mutta niiden välillä on selvä ero. On eri asia mennä kuin tulla.

Ihmissuhteet ovat hyvällä tolalla, jos olemme valmiit menemään toisten luo. Sopu syntyy, kun käännymme kohti toista ihmistä. Menemisen merkityksestä voimme vakuuttua, kun itse koemme, miten hyvältä tuntuu, että joku tulee minun luokseni. Hän ei ole unohtanut minua. Hän välittää minusta. Hän tulee minua lähelle.

Ihmisten välillä tarvitaan sekä menemistä että tulemista. Niiden vuorottelusta syntyy iloinen ja hyvä mieli.

***

Ihmisen ja Jumalan välillä menemisen ja tulemisen laki on toisenlainen. Usein arvelemme, että voidaksemme kokea Jumalan läheisyyden, meidän on mentävä häntä kohti. Kohennamme tapojamme, olemme moraalisempia ja yritämme olla hurskaita. Uskomme, että Jumala löytyy, kunhan teemme parhaamme.

Joulun tärkein liike on kuitenkin, että Jumala tulee meidän luoksemme. Ihmisen pääsy Jumalan luo on kokonaan sen varassa, että Jumala saapuu. Joulu on Kristuksen tulemisen juhla. Kristus tulee ja syntyy meidän kaltaiseksemme. Meidän osamme on vastaanottaa kaikki se hyvä, jonka Kristus tuo mukanaan.

Joulun laki on toisenlainen kuin ihmissuhteiden laki. Suhteessa toisiimme ja työhömme meidän kuuluu mennä, tehdä ja ponnistella. Jouluna ja Jumalan edessä kaikki on sen varassa, että Kristus tulee ja saapuu.

Joulun ilo alkaa siitä, kun koko maailman Vapahtaja tulee sinun luoksesi. Hän on jo kerran tullut ja tänä jouluna Hän jälleen tulee sinun sydämeesi. Sinun ei tarvitse murehtia puuttuvaa pyhyyttäsi, ei epäonnistumisiasi, ei edes uskosi olemattomuutta. Kaikki on hyvin, sillä Hän tulee. Vaikka et osaisi etkä ehtisi millään tavalla valmistautua, niin Kristus tulee joka tapauksessa. Vaikka et edes muistaisi pyytää, että Hän tulisi sinun luoksesi, niin Hän tulee. ”Hän voi, hän tahtoo tulla…” (virsi 8: 5). Tämä on armoa.

Kun Jumala ensin tulee meidän luoksemme, niin meissäkin syttyy halu mennä lähimmäistemme luo. Koska Jumala on hyvä meitä kohtaan, niin olkaamme mekin hyviä toisillemme. Hyvää joulua!

 

Eero Huovinen

 

PS. Adventtisaarna: http://www.tuomasmessu.fi/tuomasmessut/messu-agricola-tv-ssa/ (alkaa 48:00)