Saarijärven joulu 2018

En ole milloinkaan ollut jouluna Saarijärvellä. Kesäisin viihdyn hyvin Pylkönmäen Kuoppalan kylällä, mutta joulut olen aina ollut Helsingissä.

En siis tiedä, millaisia Keski-Suomen joulut ovat. Pitää arvata. Luulen osuvani oikeaan, kun veikkaan, että ainakin Enkeli taivaan -virsi kuuluu paikkakunnan tapoihin. Eiköhän se lauleta Saarijärvellä aika monta kertaa.

Enkeli taivaan on jouluvirsistä tutuin, luultavasti myös rakastetuin. Jouluna se veisataan kirkoissa ja kouluissa. Se sopii laulettavaksi myös kotona, esimerkiksi jouluaterian aluksi. Samalla voi lukea Luukkaan evankeliumin toisesta luvusta tutun jouluevankeliumin. Hyvä johdatus joulun ydinsanomaan. Sitten voi käydä joulupuuron ja kinkun kimppuun.

***

Enkeli taivaan -virsi vetää monella tavalla puoleensa.

Ensinnäkin virsi on tuttu. Tutuissa tavoissa on paljon voimaa, hyvää poweria. Se, minkä osaat ulkoa, se on sinulle rakas. Monille meistä Enkeli taivaan on tullut tutuksi jo lapsuudessa. Varhaisina vuosina löydetyt laulut jäävät mieleen ja niistä on iloa vuosikymmenten ajaksi. Vanhempina ja isovanhempina meillä on tehtävä jatkaa perinteitä.

Mieleni tekee puhua tuttujen virsien puolesta. Uudetkin ovat hyviä, mutta sukupolvien yli ulottuvat laulut ovat kestäviä. Ne tuovat iloa, joka on elämänmittaista.

***

Toiseksi Enkeli taivaan -virsi on elävä ja havainnollinen, kuin näytelmä. Martti Luther kirjoitti sen aikoinaan, vuonna 1534, omalle perheelleen joulukuvaelmaksi. Hän jakoi roolit lapsilleen, jotka sitten esittivät enkeleitä, Mariaa, Jeesus-lasta ja paimenia. Perheen isä ohjasi ja lauloi välisäkeistöjä.

Lutherin leikistä muistuttaa meidän tapamme nousta seisomaan viimeisen säkeistön alussa. ”Nyt Jumalalle kunnia, kun antoi ainoon Poikansa.”

***

Kolmanneksi Enkeli taivaan kertoo ytimekkäästi siitä, mikä on joulun ja koko kristinuskon suurin ihme.

Eniten sopii ihmetellä sitä, että Jumala syntyy meidän keskellemme ja meidän kaltaiseksemme. Kaikkivaltias Herra tulee ihmiseksi, lähelle meitä, yhdeksi meistä. ”Herramme Kristus teille nyt on tänään tänne syntynyt.”

Jumala ei jää ”tuonne”, vaan hän on tullut ja tulee ”tänne”. Kristus on tullut ihmiseksi, jotta hän voisi auttaa, tukea ja armahtaa meitä.

Tätä joulun salaisuutta Enkeli taivaan -virsi ihmettelee monissa säkeistöissä. ”Ah Herra, joka kaikki loit, kuin alentaa noin itses voit ja tulla halpaan seimehen heinille härkäin, juhtien!”

***

Neljänneksi Enkeli taivaan on iloinen virsi. Enkeli kertoo iloisesta uutisesta. ”Mä suuren ilon ilmoitan maan kansoille nyt tulevan.”

Ilo syntyy siitä, että Kristus tulee lähelle meitä. Hänen läsnäolonsa on vahvempi kuin meidän yksinäisyytemme. ”Ah Herrani, mun Jeesuksein, tee asunnokses sydämein. Mua älä hylkää tuskassa, vaan vahvista ain uskossa.”

***

Enkeli taivaan kannattaa laulaa alusta loppuun, kaikki kymmenen säkeistöä. Ei se vie paljon aikaa, mutta antaa paljon iloa. Iloa niin Saarijärvellä kuin Helsingissä.

 

Iloista joulua toivottaa

Eero Huovinen, kesäpylkkönen