Aamuhartaus YLE 1

Tänään on perjantai. Jouluun on aikaa enää kolme päivää.

Enkeli taivaan -virsi on joka joulu mielessäni. Odotan, että saan joulukirkossa veisata sen alusta loppuun. Minusta tuntuu, etten kyllästy siihen milloinkaan, niin rikas se on ja niin paljon se antaa.

Alun perin tässä Martti Lutherin virressä oli 15 säkeistöä. Viisi vuotta sanojen kirjoittamisen jälkeen Luther laati virrelle uudet nuotit, joita nykyäänkin seurataan kautta maailman. Sävelmä alkaa ylhäältä ja päättyy oktaavia alemmas. Sekä sanat että sävel kertovat pääviestin: Taivaan enkeli tulee meidän luoksemme, Jumala tulee ihmiseksi, alas meidän kaltaiseksi.

Minua viehättää virren havainnollisuus ja kaunis yksinkertaisuus. Joku on sanonut, että Enkeli taivaan -virteen sisältyy kaikki se, mitä meidän tulee kristillisestä uskosta tietää. Lapsille kirjoitettu ja sävelletty laulu kelpaa myös aikuisille. Jeesus-lapsi on syntynyt, taivaan kuningas tuli halpaan seimeen, hän minun Herrani, hän ei hylkää, hän haluaa tulla meidän sydämeemme, hän haluaa vahvistaa meitä ja hän tekee meidät iloisiksi ja kiitollisiksi.

Lutherin virsi päättyy säkeistöön, jonka aikana jokainen suomalainen nousee seisomaan. Nyt on aihetta kiittää Jumalaa ja kunnioittaa häntä. Taivaan Isä on antanut oman Poikansa koko maailman Vapahtajaksi. On siis aihetta olla iloinen. Samaan kiitoskuoroon yhtyvät kaikki taivaan enkelit, niin myös mekin, jo tänään.

 

VK 21:1–10