Paikka: Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22

Mukana: Marianne Heikkilä, Kari Kanala, Ville Kormilainen, Marjut Mulari ja Jan Ahonen

Onko mukanaolo tv:n viihdeohjelmassa tai avautuminen aikakauslehdessä kirkon sanoman kannalta nyt jo merkityksellisempi kuin saarna? Joku pitää henkilöbrändäystä muovisena mainosalan menestysteologiana. Entä jos se toimiikin rivipastorin oikopolkuna karismaattiseksi paimeneksi, joka myös tavoittaa ne kuuluisat ”joita kirkko ei muutoin tavoita”? Laskeutuuko taivas maan päälle, kun somesisältösi menee viraaliksi?

Kirkon viestintä on hengellistä työtä ja vuorovaikutusta. Media ei vain välitä todellisuutta, vaan se yhä useammin luo todellisuuden. Maailma muuttuu, mutta pitääkö jokaisen kirkon työntekijänkin laittaa talenttinsa näkyvyyteen mediassa.

Nyt kirkko näkyy, jos näkyy, viestintävälineissä erityisesti keskeisten henkilöidensä kautta. Tämä taas vaikuttaa merkittävästi mielikuviin kirkosta. Median vuorovaikutuksellisuudessa myös entinen passiivinen kuluttaja on muuttunut aktiiviseksi osallistujaksi ja sisällöntuottajaksi. Lähes kuka tahansa voi pienilläkin resursseilla antaa panoksensa ja nousta vaikuttajaksi. Tämä merkitsee uusia mahdollisuuksia kirkon sanomalle mutta toisaalta kääntöpuolena onko harkitsemattomien ja teologisesti kepeiden näkemysten leviäminen? Mitä jos media onkin uusi saarnatuoli?

Miten välttää pahimmat sudenkuopat somessa ja muussa mediassa? Tuleeko huomiota hakea hinnalla millä hyvänsä? Mihin luikauttaa armon vilaus ja J-sana? Entä miten kestää mahdollinen kohu?

Mukana kysymyksiä pohtimassa Marttaliiton pääsihteeri ja rovasti Marianne Heikkilä, kirkkoherra Kari Kanala, pastori Marjut Mulari sekä asiakkuusjohtaja Ville Kormilainen Ellun Kanoista.

Marianne ”Manna” Heikkilä on rovasti, joka on vuodesta 2010 lähtien työskennellyt Marttaliitossa pääsihteerinä. Hän on myös Martat-lehden päätoimittaja. Kirkon tiedonvälityspalkinnon hän sai vuonna 1995 ollessaan yksi Etsijä-lehden kolmesta päätoimittajista. Papiksi hänet vihittiin vuonna 1996 ja seurakuntapappeuden jälkeen hän vaikutti mm. Kirkkopalveluissa ja Kirkon Ulkomaanavussa johtotehtävissä. Heikkilä palkittiin Vuoden somepomona Aller Median yleisöäänestyksessä vuonna 2015. Manna tunnetaan myös Lauttasaaren seurakuntaneuvoston jäsenenä, kolumnistina, sekä erilaisten tilaisuuksien juontajana.

Kari Kanala on Paavalin seurakunnan kirkkoherra ja muun muassa Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana suurelle yleisölle tutuksi tullut pappi. Uransa alkupuolella Kanala vaikutti useita vuosia Merimieskirkossa Saksassa ja Englannissa. Lisäksi hän on toiminut vuoden 2010 seurakuntavaalien projektisihteerinä, Suomen Palloliitossa ja opettajan tehtävissä. Kari kertoo olevansa kolmen j:n mies, hän maailmaansa täyttävät Jeesus, juustot ja jalkapallo.

Ville Kormilainen on hulluista ideoista innostuva markkinoinnin, sisällön ja sosiaalisen median ammattilainen, jolla on taustalla yli 20 vuoden ura mediassa, viestintätoimistossa, yrittäjänä sekä markkinointijohdossa. Kainuusta kotoisin oleva Kormilainen on papin poika ja yksi kolmesta Somempi seurakunta –kirjan (Kirjapaja, 2016) kirjoittajasta. Vapaa-aika kuluu perheen ja labradorien parissa. Villen intohimona ovat CrossFit, stand up –komiikka sekä amerikkalaiset sitcomit.

Marjut ”Maikki” Mulari sai pappisvihkimyksen vuonna 2014. Nykyisin hän jakaa työaikansa Haagan seurakunnan ja Haaga-Helian korkeakoulupappeuden kesken. Hän on aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja tunnettu erityisesti pidetyistä Instagram-päivityksistään. Monet muistavat Mularin Helsingin Sanomien haastattelusta, jossa hän katsoi, että kirkko toimii loukkaavasti, kun kummeja kohdellaan ristiäisissä kahden kerroksen väkenä. Maikki tunnetaan myös soolosaunomisen ystävänä ja työpaikansa karkkikätkön vartijana.

Jan Ahonen on Helsingin seurakuntayhtymän verkkotuottaja ja hän sai pappisvihkimyksen vuonna 2014. Hän on työskennellyt vuosien varrella mm. Radio Deissä, Kotimaa24 –uutispalvelussa sekä pisimpään Jouluradion tuottajana. Ahonen on yksi Somempi seurakunta –kirjan (Kirjapaja, 2016) kolmesta kirjoittajasta ja hän opettaa Viestinnän pastoraalissa sosiaalisen median osa-aluetta. Ahonen on muun muassa Espoon kirkkovaltuuston ja Tuomasyhteisön hallituksen jäsen. Jamppa jauhaa sydäntään lähellä olevista HIFK:sta ja Aholansaaresta enemmän kuin moni jaksaa kuunnella.