Paikka: Alppilan kirkko, Kotkankatu 2
Mukana: Johanna Blomqvist, Henri Järvinen, Juha Kuvajainen, Sanna Vaara ja Emilia Vasko-Kujala
Reikihoitoja, kundaliinijoogaa, shamanismia, meditaatiota. Uushenkisyys ei ole täysin yhtenäinen ilmiö, vaan kirjo erilaisia henkisyyden muotoja. Samalla se on sekoitus historiallisia perinteitä ja nykyajan ihmisen hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä. Miksi yhä useampi löytää hengellisen identiteettinsä uushenkisyyden parista ja mitä me voimme oppia ihmisyyden kohtaamisen kysymyksistä. Henkisyydestä tämän ajan kysymyksenä on keskustelemassa pastori Henri Järvinen, kirjailija Sanna Vaara, reikiohjaaja ja fyysikko Johanna Blomqvist, joogaopettaja ja kouluttaja Emilia Vasko-Kujala sekä kirjailija ja tutkija Juha Kuvajainen.
Henkisyys on tämän ajan keskeinen käsite, mutta siitä puhuminen saattaa monen korviin kuulostaa hörhöilyltä. Yhä useampi kertoo olevansa henkinen, mutta ei hengellinen. Hengellisyys viittaa uskonnollisuuteen, kun taas henkisyys on käsitteenä laveampi. Henkisyys liittyy myös laajemmin kysymykseen hyvinvoinnista.
Ihmisten käsitykset uskonnollisuudesta ja henkisyydestä ovat muuttuneet maallistumisen, yksilökeskeisyyden ja globalisaation myötä. Yhä useampi suomalainen kokee kirkon vieraaksi ja hakee vastauksia uushenkisyydestä, jota aiemmin kutsuttiin New Ageksi. Monista uushenkisyyteen liittyvistä ilmiöistä, kuten joogasta, meditaatiosta ja mindfulnessista, on tullut valtavirtaa. Henkisyyttä kuvataan usein itsetuntemusmatkana, muutoksena, siihen liittyy yhteyden kokeminen luontoon, maailmankaikkeuteen sekä olemassaolon ihmeeseen. Läheskään aina uushenkisyyden piirteitä ei mielletä uskonnollisiksi, vaan ne liitetään yleiseen hyvinvointiajatteluun. Onko jokainen ihminen henkinen? Onko meillä kaikilla henkisiä kokemuksia? Mitä merkitsee henkiset kokemukset tämän päivän ihmiselle? Ja minkälainen voimavara henkisyys voi olla? Onko pysähtyminen luonnossa ihmettelemään maiseman kauneutta tai auringonlaskua henkisyyttä? Vaatiiko henkisyys uskoa yliluonnolliseen tai onko se ristiriidassa kristinuskon kanssa? Voiko henkisyyttä hallita vai onko se lähinnä hillitontä?
Tule pohtimaan, kysymään ja syventymään mitä on nykyajan henkisyys ja hengellisyys ja miten voimme tulevaisuudessa tuntea paremmin ihmisenä olemisen problematiikka. Työpajassa omaa henkistä polkuaan avaa joukko erittäin mielenkiintoisia uushenkisen alan toimijoita. Keskustelua vetää pastori Henri Järvinen ja kirjailija Sanna Vaara. Henkisyys on tämän ajan keskeinen käsite, mutta siitä puhuminen saattaa monen korviin kuulostaa hörhöilyltä. Yhä useampi kertoo olevansa henkinen, mutta ei hengellinen. Hengellisyys viittaa uskonnollisuuteen, kun taas henkisyys on käsitteenä laveampi. Henkisyys liittyy myös laajemmin kysymykseen hyvinvoinnista.
Johanna Blomqvist on fysiikasta väitellyt filosofian tohtori, kirjailija, luennoitsija, kouluttaja ja itsenäinen tutkija. Hän on kiinnostunut mielestä, tietoisuudesta ja akateemisen tutkimuksen rinnalla hänellä on pitkä ura reiki- ja energiahoitajana.
Henri Järvinen on kehittämistyön asiantuntija, meditaation ja hengellisen ohjauksen kouluttaja sekä pappi. Hän on ollut mukana kehittämässä monia uusia hengellisen toiminnan muotoja mm. Hiljaisuuden joogaa sekä kouluttamassa retriitinohjaajia ja hengellisiä ohjaajia.
Juha Kuvajainen on Kustannus Oy Taivaankaaren perustaja, jolla on takanaan vuosikymmenien taival itsensä tuntemisen tiellä. Hän on myös yhteiskuntatieteilijä ja väitöskirjatutkija. Hän julkaisee kirjoja, jotka käsittelevät polkua kohti yhä eheämpää, avoimempaa ja avarakatseisempaa ihmisyyttä.
Sanna Vaara on kirjailija, kulttuurin monityöläinen ja intohimoinen totuudenetsijä, joka elää toinen jalka hektisessä perhearjessa, toinen jalka ajattomuudessa. Hän on ymmärtänyt, että ikuisuus on liian lyhyt tuhlattavaksi ja elämä liian kiinnostava pelättäväksi.
Emilia Vasko-Kujala (Jagat Prem Kaur) on Kundaliinijoogan opettaja ja kouluttaja, kehoterapeutti, enneagrammiohjaaja, Integraalipsykologian fasilitaattori, kokenut myynnin ja johdon konsultti, valtiotieteiden maisteri sekä Kehto Koulun perustaja ja pääopettaja. Emilia on harjoittanut joogaa ja meditaatiota yli kaksikymmentä vuotta. Hän ohjaa säännöllisesti muun opetustyönsä lisäksi naisille suunnattuja työpajoja ja koulutuksia.