Piispan tervehdys hiljaisella viikolla 2008

Pääsiäisen uutinen on, että kuollut ei olekaan kuollut, vaan hän elää. Enkelit sanoivat haudalle tulleille naisille: ”Miksi etsitte elävää kuolleiden joukosta? Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista.”

Ei ole ihme, että naiset ja opetuslapset olivat hämmennyksissä. Jokainen olisi.

* * *

Jo sekin on vaikeaa, kun pitää ymmärtää, mitä elämä oikein on. Kaikkein arkisin asia onkin kaikkein mutkikkain.

Toki tajuamme, mitä elämään kuuluu: heräämistä, pukemista, syömistä, työtä, puhumista, nukkumista. Iloa ja itkua, rakkautta ja riitaa, yhteyttä ja ystävyyttä. Lopulta paljon jää kuitenkin auki. Joskus täytyy vain ihmetellä: elämä on elämää.

Ei siis tarvitse hämmästellä, jos Kristuksen ylösnousemusta ei voi ymmärtää. Jos on arkinen ja ensimmäinen elämä ihmeellistä, niin on kuoleman jälkeinen ja toinen elämä vielä käsittämättömämpää.

* * *

Jotain enkelien sana naisille kuitenkin kertoo. ”Miksi etsitte elävää kuolleiden joukosta? Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista.”

Jeesuksen ylösnousemus on täydellinen yllätys. Naisilla oli hyvät perustelut mennä haudalle, ”kuolleiden joukkoon”. He olettivat inhimillisen ymmärryksen mukaan oikein. Kuollut oli haudattu ja hänen kuului olla ”täällä”, vainajien joukossa.

Ylösnousemus rikkoo arkiset käsityksemme elämästä ja kuolemasta. Ainoat vaihtoehdot eivät olekaan elämä ja kuolema. On olemassa ensimmäinen elämä ja toinen elämä.

Ensimmäinen elämä on elämistä ”täällä”, ajassa ja paikassa. Toinen elämä on elämää, joka ylittää ”täällä” elämisen. Kristus ei ollut ”täällä”, sillä hän oli noussut kuolleista.

* * *

Kummallista on, että vaikka Jeesus ei ole ”täällä”, hän kuitenkin näyttäytyy opetuslapsille, jotka elävät ”täällä”. Olisiko pääsiäisen viesti siinä, että keskellä ”täällä” elämistä, siis kuoleman uhan alla elämistä, on kuitenkin olemassa toinen todellisuus, toinen ja uusi elämä.

Tuntuu siis kuin kuolemalla olisi kaksi vastustajaa. Ensin kuolema saa erävoiton ensimmäisestä elämästä, mutta sitten toinen elämä ja Kristus saavat otteluvoiton kuolemasta. Kuolemalla ei ole viimeistä sanaa.

* * *

Myöhemmin Uudessa testamentissa kerrotaan, että se mitä tapahtui Jeesukselle, voi tapahtua ja tapahtuu myös meille. Meille ja meitä varten on olemassa toinen maailma, kuoleman jälkeinen ja kuoleman ylittävä maailma.

Käsittämätöntä, mutta jotenkin lohdullista ja turvallista.

Kristus nousi kuolleista – totisesti nousi!