Saarna Hakunilan kirkossa 30.9.2007

Yöllä Jaakob näki unessa portaat, jotka ulottuivat maasta taivaaseen, ja Jumalan enkelit kulkivat niitä ylös ja alas. Sitten hän näki, että Herra seisoi hänen vieressään ja sanoi: ”Minä olen Herra, isäsi Abrahamin Jumala ja Iisakin Jumala… Minä olen sinun kanssasi ja varjelen sinua, minne ikinä menetkin, ja tuon sinut takaisin tähän maahan. Minä en hylkää sinua, vaan täytän sen, minkä nyt olen sinulle luvannut.” Jaakob heräsi unestaan ja sanoi: ”Herra on totisesti tässä paikassa, enkä minä tiennyt sitä.” (1. Moos. 28:12-16)

Rakkaat seurakuntalaiset

Kauan sitten elänyt Jaakob näkee unen, jossa enkelit kulkevat portaita ylös ja alas. Emme tiedä tarkkaan, millaisia nuo portaat olivat. Vanha Raamattu nimitti niitä tikapuiksi.

Jaakobin tikapuista Raamattu kertoo, että niiden alapää oli maassa ja yläpää taivaassa. ”Yöllä Jaakob näki unessa portaat, jotka ulottuivat maasta taivaaseen, ja Jumalan enkelit kulkivat niitä ylös ja alas.”

Mitä enkelit tekivät, kun he kulkivat tikapuita ylös ja alas?

Tässä Hakunilan kirkossa meillä on tikapuut, joilla voidaan nousta kiinnittämään numeroita virsitaululle. Tikapuut otetaan avuksi, jos halutaan päästä korkealle.

Monet vanhat raamatunlukijat (mm. Gregorius Suuri, Martti Luther) ovat ajatelleet, että enkelit kuljettivat mukanaan ihmisten rukouksia. Me ihmiset emme itse voi emmekä pysty kiipeämään taivaaseen Jumalan luo. Mutta enkelit voivat ottaa meidän rukouksemme mukaansa ja viedä ne tikapuita myöten taivaaseen. Enkelit ovat siis rukousten kuljettajia.

Sitten kun enkelit tulevat taivaasta alas tikapuita pitkin, he tuovat meille Jumalan sanan, rakkauden ja armon. Ihminen ei voi itse kiivetä hakemaan armoa taivaasta, mutta enkelit tuovat sen maan päälle. Voimme sanoa, että enkelit tuovat taivaan tänne maan päälle.

* * *

Jaakobin unessa on merkillistä, että enkelien jälkeen hän näkee itsensä Jumalan: ”Sitten hän näki, että Herra seisoi hänen vieressään…”

Oikeastaan emme ole aivan varmoja, missä Jumala seisoi, kun Jaakob unessaan näki hänet. Unia on usein vaikea selittää. Monet vanhat raamatunkäännökset sanovat, että Jumala seisoi tikapuiden yläpäässä. Näin sanoi myös ensimmäinen suomalainen koko Raamattu. Uusi raamatunkäännös kertoo, että Jumala seisoi Jaakobin vieressä.

On oikeastaan hyvä, että emme ole Jumalan seisomapaikasta aivan varmoja. Unessahan usein paikka ja aika menettävät merkityksen. Tätä tärkeämpää on, että Jaakob unessa näki Jumalan ja näki taivaaseen asti.

Enkelien kulku ylös ja alas tarkoittaa, ettei taivas ole suljettu. Tie taivaaseen on avoinna. Raamattu sanoo, että enkelit ovat ”Jumalan enkeleitä”. He aivan kuin valmistelevat sitä, että Jaakobin luo tulee koko taivaan Jumala

Jumala siis tuli aivan Jaakobin viereen niin, että saattoi unessa nähdä Jumalan. Mitä Jumala sanoi Jaakobille? Jumala sanoi näin: ”Minä olen sinun kanssasi ja varjelen sinua, minne ikinä menetkin… Minä en hylkää sinua.”

Monet unet voivat olla pelottavia tai surullisia. Jaakobin uni tikapuista, enkeleistä ja Jumalasta oli iloinen uni. Jumala tuli Jaakobin viereen ja lupasi varjella häntä. Jumala lupasi, ettei hän ikinä hylkää Jaakobia.

Vaikka me emme näkisi samanlaisia unia kuin Jaakob, mekin voimme luottaa siihen, että enkelit vievät meidän rukouksemme Jumalan luo, että enkelit tuovat Jumalan sanan meidän luoksemme. Voimme luottaa myös siihen, että Jumala itse tulee meidän vierellemme. Hän varjelee meitä eikä hän ikinä hylkää meitä.

Kun Jaakob sitten heräsi unesta, hän saattoi heti herättyään tajuta, miten suuria hän oli nähnyt. ”Jaakob heräsi unestaan ja sanoi: ’Herra on totisesti tässä paikassa, enkä minä tiennyt sitä.'”

* * *

Jaakobin unesta puhuttiin paljon juutalaisten keskuudessa. Myös Jeesus kuuli Jaakobin unesta.

Johanneksen evankeliumissa kerrotaan, mitä Jeesus sanoi enkeleistä, jotka kulkevat ylös ja alas. Jeesus sanoi opetuslapsilleen näin: ”Totisesti, totisesti: te saatte nähdä taivaan avoinna, ja te näette Jumalan enkelien kulkevan ylös ja alas siinä, missä Ihmisen Poika on.” (Joh. 1:51)

Jaakob näki enkelien kulkevan ylös ja alas, hän näki taivaaseen ja hän näki Jumalan. Mutta Jeesus lupaa näyttää myös sen paikan, missä taivas on avoinna. ”Siinä, missä Ihmisen Poika on”, siellä on taivas auki. Siellä, missä Jeesus itse on, siellä taivas on auki.

Taivas on auki, koska Jeesus on laskeutunut taivaasta alas meidän luoksemme. Jeesus ei ole jäänyt kauas taivaaseen, vaan hän tullut meidän vierellemme. Jeesus on tuonut taivaan meidän sydämiimme.

Meidän ihmisten pelot ja ahdistukset voivat joskus olla niin ankaria, että taivas näyttää olevan suljettu kuin ”rautaisella ja teräksisellä pilvikannella” (Luther).

Mutta siellä, missä Jeesus on läsnä, siellä on taivas auki, sepposen selällään eikä mikään estä enkeleitä viemästä meidän murheitamme Jumalalle eikä mikään estä enkeleitä tuomasta Jumalaa ja hänen rakkauttaan meidän sydämiimme.

Martti Luther sanoo: ”Me näemme taivaan avoinna, se tarkoittaa, että me olemme taivaassa.”