Piispan puhe Uudenvuoden aattona Senaatintorilla 31.12.2009

Tämän päivän tapahtumat Espoossa ovat järkyttäneet meitä kaikkia. Emme voi ymmärtää, miksi väkivalta pääsee valloilleen.

Nyt on tärkeää, että seisomme niiden ihmisten rinnalla, jotka ovat menettäneet läheisensä. Otamme osaa heidän suruunsa ja kaipaukseensa.

Tällaisena päivänä mielessä on enemmän pelkoja kuin toivoa. Miten jaksamme katsoa uuteen vuoteen? Monet asiat pakottavatkin olemaan varovaisia tulevaisuuden suhteen. Katkeaako vihan kierre? Löytyykö rauha? Jaksavatko ihmiset? Taittuuko lama? Miten käy ympäristön?

On kaksi vanhaa viisautta, joihin vaikeina aikoina on hyvä turvautua. Toinen on työ ja toinen on rukous. Sukupolvien ajan on sanottu: rukoile ja tee työtä, ora et labora.

On tehtävä työtä sen hyväksi, että hyvyyden voimat lisääntyisivät ja pahan valta vähenisi. Vahvin keino vihaa vastaan on työ hyvän puolesta.

On tehtävä työtä, jotta luottamus ihmisten kesken kasvaisi. On tehtävä työtä, ettei kukaan jäisi yhteisöjemme ulkopuolelle. On tehtävä työtä, jotta kaikilla olisi tässä maassa hyvä elää.

Ihmisen tehtävä on olla toisia varten. Ajatelkaamme siis tulevana vuonna enemmän toisia kuin itseämme.

Toinen viisaus kehottaa rukoilemaan. Hän joka rukoilee, tunnustaa olevansa riippuvainen itseään suuremmista voimista. Hän joka rukoilee, tarvitsee anteeksiantamusta ja armoa. Hän joka rukoilee, luottaa siihen että Jumalan varassa ihminen, kansa ja koko maailma voivat katsoa tulevaan vuoteen rohkeasti.

Joulun viesti on vielä meitä lähellä. Pian laulamme tutun laulun sanoja, jotka ohjaavat meidät toivon ja ilon lähteelle. “Kunnia Herran, maassa nyt rauha, kun Jeesus meille armon toi.”

Hyvä Jumala siunatkoon teitä kaikkia. Må Gud välsigna er alla. May the Lord bless you all.