Joulutervehdys 2006

…maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.

Vuosien takaa mieleeni on jäänyt Kari Suomalaisen joulupiirroksen teksti: ”Vietämme rauhallista joulua – täyttä häkää”.

Ei ole ihme, että yleisimpiä joulutoivotuksia on: ”Rauhallista joulua!” Toivomme, että joulu olisi vastakohta kaikelle muulle menolle.

Tosiasia on, että ihmisten kesken ja maan päällä on pääasiassa vain rauhattomuutta. Elämä on täynnä tohinaa ja touhua, kahinaa ja kiistaa, riitaa ja rähinää, sortoa ja sotaa. Juuri sen vuoksi me kaipaamme rauhallista joulua, niin koteihimme kuin maailmaan.

* * *

Luukkaan jouluevankeliumissa enkelit laulavat: ”maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa”.

Onko enkelien laulu toivomus vai tiedonanto? Toivovatko enkelit sitä, että riitaiset ihmiset ryhtyisivät rakentamaan rauhaa? Vai ilmaisevatko he tosiasian, että ”hän” eli Jumala on lahjoittanut maan päälle rauhan, jota siellä muuten ei ole?

* * *

Enkelien laulu on molempia. Ensinnäkin se on ilmoitus siitä, että Jeesuksen syntymä on jo tuonut maailmaan rauhan. Kristus on Rauhanruhtinas ja hän saa tänäänkin aikaan rauhan ihmisten kesken.

Kun enkelit sanovat ”maan päällä rauha”, he siis ilmaisevat toteutuneen tosiasian. Rauha on jo. Niin kuin Jumalan kunnia on totta korkeuksissa, niin on totta myös hänen rauhansa maan päällä. Vapahtajan synty on jo tuonut Jumalan rauhan maailmaan.

Jumalan rauha on rauhaa, jonka ihminen saa lahjaksi. Rauha on Joulun Lapsen lahja ihmisille ja ”maan päälle”, siis koko ihmiskunnalle. Mekin voimme saada hyvän joululahjan, Jumalan rauhan sydämiimme.

* * *

Toiseksi enkelien laulu on toivomus siitä, että ihmisten kesken vallitsisi rauha. Enkelit tietävät, että rauhan eteen tulee tehdä töitä. Tehtävä on kesken. Laulu on kehotus, jopa käsky, ensin Betlehemin paimenille ja sitten meille kaikille. Kaiken, mitä me maan päällä teemme, täytyy edistää rauhaa.

Jumalan rauha on paitsi lahja myös tehtävä.

Jouluna sopii miettiä, mihin Jumalan rauha meidät velvoittaa – kodissa, työssä ja politiikassa. Jumalan rauha ohjaa meitä levollisuuteen ja rauhallisuuteen. Niin kuin lahja tekee mielen iloiseksi, niin Jumalan rauha saa aikaan rauhaa ihmisten kesken.

Rauhallista joulua!