Piispa Teemu Laajasalon tervehdyssanat Pohjoismaisen kirkkomusiikkisymposiumin avajaisissa Helsingin tuomiokirkossa 26.8.2021

Arvoisat kuulijat,

Bästa festpublik, bästa kyrkomusikproffs i Finland och hela Norden,

usein puhutaan kirkon kynnyksestä. Sillä tarkoitetaan harvoin tuota fyysistä, muutaman sentin levyistä kohtaa ulko-ovella, kadun ja eteisen välissä. Kirkon kynnys tarkoittaa niitä esteitä, joita ihmisellä on matkalla alttarille tai edes kirkon penkkiin. Kielemme uudissanat esteettömyys ja saavutettavuus voisivat olla hyveitä myös hengellisessä ja yhteisöllisessä mielessä hyvälle seurakuntatyölle. Kynnyksiä ei saisi olla.

Hyvät taiteilijat, arvoisat kirkkomusiikin ammattilaiset, teidän työnne tuloksena korkeimmatkin kirkon kynnykset suorastaan sulavat pois. Musiikin voima ja taidokkaan esiintyjän noste hakevat kadulta ihmisiä kirkkoon. Mestarillinen ja monipuolinen kirkkomusiikki toimii magneettina; se vetää vääjäämättömästi puoleensa, kutsuu ja taluttaa kiinni aivan ytimeen. Kun papin sanat eivät tavoita, kanttorin sävelet kyllä tavoittavat.

Kyrkan och musiken står i harmoni med varandra. Många har under den pågående coronapandemin undrat när de igen ska få sjunga, och då kyrkorna igen försiktigt öppnade upp för allmänheten ville de försäkra sig om att det också var tillåtet att sjunga i kyrkan.

Att lyssna till de bekanta melodierna och delta i psalmsången förenar generationerna, väcker minnen till liv och skänker hopp om en ljusare framtid. Musikens har en inbyggd styrka som ger oss perspektiv på tillvaron. Ett stycke vars melodi och text känns relevant och viktig påminner oss samtidigt om att det finns mer än det som sker just här och nu.

Musiken bygger broar från det som varit till det som ska komma och förenar samtidigt olika åsikter och tankemönster. Fastän vi inte alltid tänker lika kan vi ändå sjunga tillsammans och genom musiken har vi fått lära oss mer om Gud. Det är omöjligt att tänka sig en jul utan julsånger eller påsk utan passionsmusik. Och visst finns det melodier som kan skapa den för stunden rätta stämningen.

Arvoisa juhlaväki,

Musiikki ei ole kuitenkaan pelkästään yhteisöllistä tai opettavaa. Se on myös taivaallista. Kirkkomusiikin kautta ihminen voi tuntea sydämessään ja sielussaan pyhän läsnäolon. Hän voi kuulla itse Jumalan puhuvan ja Hänen enkeliensä laulavan.

Martti Luther piti musiikkia kaikessa kirkon työssä suuressa arvossa. Erityisen tunnetuissa lauseissaan hän toteaa: ”Rakastan musiikkia, koska se on Jumalan lahja, ei ihmisen. Se ilahduttaa mielen, karkottaa Paholaisen ja luo viatonta iloa.”

Tätä työtä te hyvät kirkkomuusikot olette tekemässä. Satojen ja tuhansienkin vuosien jatkumossa te työtänne teette. Te olette tarjoilemassa kirkkokansalle Jumalan lahjaa, ei ihmisten lahjaa. Teidän tarjoileman Jumalan lahjan kautta mieli ilahtuu, Perkele karkottuu ja viatonta iloa syntyy. Aikamoinen on tehtävänne ja siitä haluan teitä jokaista täällä paikan päällä ja etäyhteyksien kautta kiittää ja siunata.

Jag hoppas att ni får en underbar fest som bjuder på fantastiska musikupplevelser!

Gud välsigne er alla!

Hyvät ystävät, olkoon teillä hieno kirkkomusiikkisymposium.