Puhe piispa Mikko Heikan virkaanvihkimyslounaalla

Episcopus consecratus Esboensis, rakas veli Mikko,
rakkaat Espoon hiippakunnan ystävät

Millaiset ajat uudella hiippakunnalla ja sen piispalla on edessä? Osaammeko tarkkailla aikain merkkejä? Jeesus moitti fariseuksia: ”Taivasta te kyllä osaatte lukea, mutta ette aikojen merkkejä.” (Matt. 16:3)

Yhtäältä Jumalan sana ennustaa ankaria aikoja. Elämänmenon kovuuteen ei olekaan vaikeaa uskoa. Pahan valta ylittää ihmisen voimat. Kasvottomiksi tekeytyneet perkeleet pitävät ihmiskuntaa ja yksilöitä otteessaan. Vanhan testamentin profeetta Danielin sanat soveltuvat meidänkin päiviimme: ”Ja tulee ahdistuksen aika, jonka kaltaista ei ole ollut siitä alkaen, kun kansoja on ollut” (Dan. 12:1).

Espoon hiippakunnankin ajat tulevat olemaan ankaria, eivät siksi että piispassa, papeissa tai seurakunnissa olisi vikaa, vaan siksi että niin monet ihmiset myös uudessa hiippakunnassa elävät ahdistusten alla. Ei ole juhlaa, jota eivät sävyttäisi kuoleman varjot. Espoon edessä ei ole ruusutarhaa.

Toisaalta Jumalan sana ei jätä pahalle lopullista valtaa. Ei edes kriittiseksi tunnetun Danielin viimeinen sana ole synkkä. Profeetta antoi jo omalle ajalleen toivon, ja turvan hän lupaa myös uudelle hiippakunnalle. Näin on Danielin mukaan lopun aikana käyvä: ”Silloin astuu esiin Mikael, suuri enkeliruhtinas, joka seisoo kansasi suojana.”

Danielin sana on sinulle, Mikko, sekä tehtävä että lupaus. Sinun tehtäväsi, ja meidän kaikkien tehtävä, on seistä kansamme suojana. Meidän tulee antaa itsemme alttiiksi, jopa uhrata oma persoonamme ja oma kunniamme. Kun sinä enkeliruhtinaskaimasi tavoin ”astut esiin” eli ryhdyt virkaasi Espoon hiippakunnan ensimmäisenä piispana, seiso siis ennen muuta kansasi suojana.

Lohdullista on, että Danielin sana ei ole vain tehtävä, vaan myös lupaus. Et vain sinä seiso kansan suojana, vaan itse enkeliruhtinas, arkkienkeli, luvataan suojaksi sinun laumallesi. Oikeastaan vielä enemmän: kun Herra Sebaot lähettää ensimmäisen enkelinsä varjelemaan kansaa, silloin Jumala itse kantaa vastuun kansan suojaamisesta.

Espoon edessä ovat siis hyvät ajat. Ja siksi myös me, joiden suojaamistoimet niin usein katkeavat kesken, voimme luottaa siihen, että ahdistuksen ja lopun aikana esiin astuu itse Kaikkivaltias Jumala, joka suojaa kaikki omansa, muiden joukossa myös piispan, sinut, rakas virkaveli. Pax Domini tecum et vobiscum!