Piispa Teemu Laajasalon tervehdyssanat piispa Raimo Goyarrolan piispaksi vihkimisen juhlaillallisella 25.11.2023 klo 19.30

Your Eminences, Your Excellencies, bishops, priests, ladies and gentlemen, ärade festpublik, kära vänner, rakkaat kristityt – and especially, my friend, dear bishop Raimo,

Bishop Raimo requested that I share a few words in Finnish – not more than 3 minutes. I will obey your request.

Hyvät ystävät,

kun minut oli kuusi vuotta sitten vihitty piispaksi, kuulin kuinka kaksi ihmistä puhuivat kahvilassa viereisessä pöydässä. Olin selin heihin. He sanoivat: onpa ihana, viisas, sydämellinen ja oppinut se piispa Teemu Helsingissä. Se tuntui minusta hyvältä ja taistelin ylpeyden syntiä vastaan; kunnes selvisi, että he puhuivat piispa Teemu Siposta. Sen jälkeen taistelin kateuden syntiä vastaan.

Tästäkin syystä olen todella iloinen, että nyt on valittu Raimo-niminen piispa Helsinkiin. Ihan jo sen vuoksi, että kun kaikki kehuvat sinua, voin olla heti alusta alkaen iloinen puolestasi.

Rakas piispa Raimo,

Jeesus lähettää apostolit Matteuksen evankeliumin kymmenennessä (Matt. 10: 16) luvussa ja sanoo: ”Minä lähetän teidät kuin lampaat susien keskelle. Olkaa siis viisaita kuin käärmeet ja viattomia kuin kyyhkyset”

Tuossa yhdessä jakeessa on kolme tärkeää viestiä. Ensinnäkin ”Minä lähetän”, toiseksi ”kuin lampaat susien keskelle” ja kolmanneksi ”Olkaa siis viisaita kuin käärmeet ja viattomia kuin kyyhkyset”.

Nämä ensimmäisille apostoleille annetut ohjeet sopivat hyvin myös uudelle piispalle. ”Minä lähetän.” Se tarkoittaa, että piispa on Kristuksen asialla. Hän ei voi keksiä asiaansa itse, hän ei voi ottaa jotain pois tai lisätä. Hän on Kristuksen asialla.

Toiseksi ”kuin lampaat susien keskelle”. Piispan tehtävässä saa olla lampaiden keskellä. Tai kuten piispa Raimo sanoit tänään kirkossa suomalaisittain – porojen kanssa. Mutta työhön kuuluu myös välillä susien keskellä oleminen, haastettuna oleminen, hyökkäysten keskellä ja kohteena oleminen. Piispan pitää olla paikoissa, joissa on vaikeaa olla. Piispan pitää kestää aika ajoin paikkoja, joissa on paha olla.

Jakeessa Jeesus antaa vielä kolmannen ohjeen. ”Olkaa siis viisaita kuin käärmeet ja viattomia kuin kyyhkyset.” Meidän tehtävämme on olla viisaita kuin käärmeet. Eri käännöksissä tämä käännetään älykkyydeksi, taitavuudeksi tai jopa jonkinlaiseksi oveluudeksi. Meidän täytyy siis missiossa ja erityisesti sen vaikeissa paikoissa pystyä toimimaan taitavasti, nokkelasti. Jeesus ei vaadi meitä vaikeimmissakaan paikoissa kärsimään uhreina. Hän itse on uhri. Piispan tehtävä on kaikin mahdollisin tavoin toimia älykkäästi ja viisaasti Jumalan työn hyväksi. Siihen Jumala on antanut sinulle paljon lahjoja. Yksi osa tätä viisautta on varmasti toimia ekumeenisesti, ihmisten hyväksi.

Rakas piispa Raimo, olet tukenut minua hyvinä päivinä, mutta olet myös aina muistanut minua huonoina päivinä. En unohda sitä koskaan. Ja tulen kaikin voimin tukemaan sinua.

Haluan onnitella sinua Helsingin hiippakunnan ja koko Suomen evankelis-luterilaisen kirkon puolesta tänä juhlapäivänäsi. Jumala siunatkoon sinua, Jumala siunatkoon papistoasi ja Jumala siunatkoon koko hiippakuntaasi.

Piispa Raimo, Felicidades! Dios te bendiga!