Piispan tervehdys Helsingin hiippakunnan seurakunnille paastonajan alkaessa 2006

Rakkaat seurakuntalaiset,

Evankeliumeissa on lyhyt, mutta puhutteleva kohta, jossa Jeesuksen elämään tulee uusi, uhkaavalta tuntuva käänne. Jeesus alkaa puhua kuolemastaan ja sanoo: ”Me menemme nyt Jerusalemiin. Siellä käy toteen kaikki se, mitä profeetat ovat Ihmisen Pojasta kirjoittaneet” (Luuk. 18:31).

Kristityt ovat vuosittain halunneet seurata Jeesuksen kärsimyksen, kuoleman ja ylösnousemuksen tapahtumia. Laskiaisesta alkaen yhteinen kirkkovuosi saa uuden sävyn ja suunnan. Alkaa 40 päivää kestävä matka Nasaretin Mestarin mukana. Yhdessä hänen kanssaan sanomme: ”Me menemme nyt Jerusalemiin.”

Pääsiäisen valmistautumisen tavat ovat monet ja rikkaat. Paastonaikaan kuuluu Jumalan sanan  lukeminen ja mietiskeleminen. Yhteisessä jumalanpalveluksessa ja ripissä tutkimme itseämme ja tunnustamme lankeemuksemme Jumalalle. Rukoilemme, että jaksaisimme seurata Kristusta.

Paasto merkitsee vapaaehtoista pidättäytymistä sellaisesta, mikä ei ole välttämätöntä. Niin kuin Kristus luopui paljosta meidän hyväksemme, niin meitäkin kutsumaan luopumaan omastamme, jotta paremmin palvelisimme toisiamme ja kuulisimme sanomaa koko maailman Vapahtajasta.

Kristuksen ristintiellä emme saa unohtaa niitä kärsiviä lähimmäisiämme, joihin Vapahtaja itse samastui (Matt. 25:31-46). Yhteisvastuukeräykseen osallistuminen on yksi tapa kulkea Hyvän Paimenen askelissa. Voimme auttaa yksinäisiä ja turvattomissa oloissa eläviä vanhuksia niin Suomessa kuin Afrikassa.

Tuhkakeskiviikon ehtoollisjumalanpalveluksen toimittaja lausuu seurakunnalle: ”Kutsun teitä nyt paaston matkalle kohti pääsiäisen iloa”. Näillä kutsusanoilla tervehdin kaikkia hiippakuntamme seurakuntalaisia ja toivotan rauhallista paastonaikaa.

Eero Huovinen
Helsingin piispa