Pääsiäistervehdys 2021

Paaston alussa hallitus ilmoitti sulkutilasta. Ihmisten toimintaa on rajoitettu jälleen tiukoilla määräyksillä kulkutaudin kukistamiseksi.

Sulkutila on eräänlainen suomennos englanninkielisessä maailmassa vuoden aikana käytetystä sanasta ”lockdown”. Ennen koronaa ”täydestä lukitsemisesta” on puhuttu lähinnä vankiloissa. Ihmiset on suljettu selleihinsä ja estetty kohtaamiset heidän välillään.

Sulkutila on tarkoittanut meille viime keväästä tuttua pysähtyneisyyttä ja pääsemättömyyttä, vapauden menetystä ja ajoittaista vankeutta. Lukittaudumme jälleen koteihimme. Sulkutilan tarkoituksena on estää tappavan taudin pääseminen sisään. Samalla se tuntuu sulkevan myös ison osan elämää ulkopuolelle.

Muun kaipauksen keskellä moni on kaivannut myös kirkkoon ja ehtoolliselle. Jos ei pääse polvistumaan alttarin ääreen, voi tuntua, että Kristus on kauempana.

Lukkojen takana olemassaolomme on nopeasti varjo siitä, mistä ihmisen elämä koostuu. Toisille sulkutila on tuntunut pieneltä kuolemalta, vaikka tarkoituksena on suojella elämää.

Sisään lukituksi tuleminen kääntää ajatukset pääsiäisen tapahtumiin. Jeesus lukittiin kuolemansa jälkeen hautaan, suuren kiven taakse, muusta maailmasta pois. Pääsiäisen ihme paljastuu ylösnousemuksen aamuna. Vastassa on tyhjä hauta.

Vaikka elämämme on jälleen pakotettu pieneksi ja aikomuksemme ahtaiksi, pääsiäisenä iloitsemme siitä, että mikään tämän maailman mahti ei voi olemassaoloamme lopullisesti lukita. Kristus on voittanut kuoleman ja pelastanut meidät ikuiselta kadotukselta. Se pelastus ei jätä meitä yksin sulkujen ja lukkojen taakse, vaan tulee luoksemme tänäkin aikana ja tänäkin pääsiäisenä rohkaisten, kantaen ja antaen toivoa. Kristus on lähellämme, vaikka kaikki muut olisivat kaukana.

Soikoon virren 104 sanat meille tämän ajan opetuslapsille kirkkaampina kuin koskaan: ”Läpi lukkojenkin Herra Jeesus tulla voi. Kuolleista Hän noussut on.”

Toivotan sinulle ja rakkaimmillesi hyvää pääsiäistä!

Teemu Laajasalo

 

Piispa Teemu Laajasalo saarnaa pääsiäisyönä tuomiokirkossa 3.4. klo 23. Jumalanpalvelukseen voi osallistua osoitteessa www.youtube.com/helsingintuomiokirkkoseurakunta.