Arvoisat Suomen kansan edustajat, hyvä juhlaväki

Koteja ja avioliittoja siunattaessa on usein luettu tuttu raamatunkohta psalmista 127: ”Jos Herra ei taloa rakenna, turhaan näkevät rakentajat vaivaa” (Ps. 127:1).

Psalmin väite on kärjistys. Totta kai tämä eduskunnan lisärakennus on parlamentin tilaama, arkkitehdin suunnittelema, urakoitsijan rakentama, paljon inhimillistä taitoa, silmää ja viisautta vaatinut hanke. Hurskaus ei voi korvata muurarin osaamista, ei rukous rakennustelineitä eikä pappi maalaria. Ammattilaisia tässä on tarvittu.

Mitä siis tarkoittaa tämä sana: ”Jos Herra ei taloa rakenna, turhaan näkevät rakentajat vaivaa”?

Psalmin kärjistys on kysymys meille kaikille: millä asenteella teen työtäni? Rakennanko elämääni ja tulevaisuuttani vain omaa itseäni, omaa mainettani tai omaa puoluettani varten? Jos rakennan taloa vain itseäni varten, näen turhaa vaivaa.

Psalmi muistuttaa, että on olemassa kaikkia inhimillisiä rakentajia suurempi todellisuus, minkä nimen meistä kukin sitten Herralle antaakin. Psalmin ”Herra” oli juutalaisten Jumala ja kristitytkin haluavat panna toivonsa tähän samaan Jumalaan. Jokaiselle ihmiselle on tärkeää muistaa, että koko todellisuus ei ole kivissä eikä seinissä, ei kauneimmassakaan inhimillisessä aikaansaannoksessa.

Ihminen, joka luottaa itseään suurempaan todellisuuteen, suostuu nöyryyteen. Jos tietää olevansa Jumalaa pienempi, silloin voi myös ymmärtää olevansa palvelija toisia ihmisiä varten.  Tässä talossa työskentelevät Suomen kansan edustajat eivät siis ole herroja, vaan Suomen kansan palvelijoita.

Mutta psalmi ei vain ohjaa nöyryyteen ihmisten ja Jumalan edessä, vaan se myös lupaa jotakin. Jos turvaat itseäsi suurempaan todellisuuteen, silloin et tee työtäsi turhaan. Jos olet toisia ihmisiä varten, silloin työlläsi on mielekkyys. Jos luotat Jumalaan, silloin työtäsi seuraa siunaus.

Se joka toimii vain itseään varten, hän raunioituu, kulottuu ja pöhöttyy sisältä päin. Mutta se, joka etsii yhteistä hyvää, löytää työlleen tarkoituksen ja pysyy sisäisesti ehjänä. Sellainen ihminen, joka turvautuu itseään suurempaan todellisuuteen, Jumalaan, saa siunauksen ja hänen työnsäkin saa siunauksen. Siunausta omaan elämäämme ja työhömme me kaikki kaipaamme ja tarvitsemme.

Jumalan lupauksiin ja hyvyyteen turvaten minä siunaan tämän Suomen eduskunnan lisärakennuksen Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Herra siunatkoon teitä ja varjelkoon teitä. Herra kirkastakoon kasvonsa teille ja olkoon teille armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa teidän puoleenne ja antakoon teille rauhan. Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.