Piispa Teemu Laajasalon saarna Pohjoismaisen kirkkomusiikkisymposiumin messussa Helsingin Johanneksenkirkossa 29.8.2021

Älkää olko kenellekään mitään velkaa, paitsi että rakastatte toisianne. Joka rakastaa toista, on täyttänyt lain vaatimukset. Käskyt ”Älä tee aviorikosta”, ”Älä tapa”, ”Älä varasta”, ”Älä himoitse”, samoin kaikki muutkin, voidaan koota tähän sanaan: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Näin rakkaus toteuttaa koko lain.

Room. 13: 8-10

 

Heinäkuussa 54 vuotta sitten julkaistiin yksi nykyhistorian tunnetuimmista kappaleista. The Beatles levytti menestysteoksen nimellä All you need is love. Täällä korkeasti oppineiden taiteilijoiden, pohjoismaisten kirkkomuusikkojen parhaimmiston keskellä, tuntuu vähän moukkamaiselta alkaa puhua muutaman soinnun kiertoa pyörittävästä pop-kappaleesta. Toisaalta juuri tämä pop-kappale sopii Beatlesin tuotannosta tähän saliin – niin kuin osa teistä muistaakin, All you need is love -kappaleen lopussa nimittäin on muutamien tahtien ajan suoria Johan Sebastian Bachin F-duuri invention lainauksia.

Syy tarkastella kappaletta liittyy kuitenkin sanoihin eikä säveleen. John Lennonin tavoitteena oli luoda musiikillaan julistavia iskulauseita, nimetä kappaleita ja niiden kertosäkeitä taiteilijan omien elämänkatsomuksellisten väitteiden huutomerkeiksi. Kuulijalle ei voi jäädä epäselväksi, mikä on All you need is love kappaleen viesti. All you need is love. Vain rakkautta tarvitaan. Tämä on sanoma, joka on tehnyt kappaleesta myyntitilastojen menestyksen. Siinä on jotain, mitä jokainen ymmärtää ja jotain, mitä jokainen voi hyväksyä.

***

Apostoli Paavali ehti kuitenkin ensin. Lähes 2000 vuotta ennen John Lennonia juuri luetussa Roomalaiskirjeen 13. luvussa on sama viesti kuin kappaleessa. All you need is love. Paavali tekee tiivistyksen mestarisuorituksen. Hän toteaa, että kymmenen käskyn lakien lisäksi kaikki lain vaatimukset, Paavalin sanoin koko laki, voidaan tiivistää lähimmäisenrakkauden vaatimukseen. All you need is love.

Paavalia lukiessamme meille nousee helposti samanlainen kiitollisuus kuin Beatlesin laulun äärellä. Tulee tunne, että vihdoin Raamatusta nostetaan esiin jakeet, jotka jokainen ymmärtää ja jotka jokainen voi hyväksyä. Rakkaudesta puhuminen on ihanaa. Rakkauden ylevyyttä ei tarvitse perustella.

***

Laulun ja epistolan yksinkertaisen sanoman voi lukea myös kovin toisella tavalla. Onko rakkauden vaatimus sittenkään Paavalin muotoilema ihmistä auttava tiivistys tai laulun sanoin eri tavoin helppoa? Vai onko se itseasiassa tiivistyksenä suorastaan hirveä vaatimus?

Paavalin määritelmän mukaan ”Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa.” Kuka meistä tällaiseen pystyy? Kuka meistä voi nostaa käden ylös ja sanoa, että minä en tee koskaan lähimmäiselle mitään pahaa? Eikö meidän elämämme ole pikemminkin jatkuvaa ja uutta todistusta siitä, että juuri tämän tiivistetyn rakkauden käskyn noudattaminen on meille mahdotonta? Emmekö me itse asiassa pienen pohdinnan jälkeen toteaisi, että monet Vanhan testamentin yksinkertaiset lait olisivat paljon helpommin toteutettavissa kuin tämä rakkauden laki? On paljon helpompaa vahtia oman syömisen puhtautta, pukeutumisen yksityiskohtia tai käytössääntöjen noudattamista kuin luvata vain yleisesti rakastaa kaikkia ihmisiä täydellisesti.

Paavalin sanat ”Joka rakastaa toista, on täyttänyt lain vaatimukset” ovat helposti käännettävissä määräykseksi toisin päin – joka ei rakasta toista, ei ole täyttänyt lain vaatimuksia. Se ajatus tekee meidät pieneksi.

***

Hyvä juhlaväki,

lain tärkein tehtävä on ajaa meidät Kristuksen ristin juurelle, armon äärelle. Käskyjen merkittävin merkitys on saada meidät ymmärtämään riippuvuutemme Jumalasta. Meidän elämämme on Hänen armonsa varassa elämistä. Sen armon varaan meidän on heittäydyttävä ja siihen armoon meidän on ripustauduttava.

Jumalan rakkaus voi muuttaa meidän sydämemme ja saada meidät tekemään lähimmäisillemme samaa, mitä Jumala on meille itsellemme tehnyt. Jakamamme rakkaus on parhaimmillaankin vain heijastumaa Jumalan meille antamasta rakkaudesta. Ihmisen rakkaus hakee kohteekseen hyvää, kaunista ja täydellistä, mutta Jumalan rakkauden kohteena on epäonnistunut, rikottu ja ruma.

Beatlesin laulun ja Paavalin sanoin vain rakkautta tarvitaan. Muuta ei tarvita. Mutta tarvittava rakkaus ei ole meidän omaa rakkauttamme. Se on Jumalan rakkautta. Se on Kristuksen meille lahjoittamaa rakkautta. Se on rakkautta, joka ei ole puutteellista, vaan rakkautta, joka on täydellistä. Se on vierasta vanhurskautta, taivaan lahjaa, joka tekee meidät Jumalalle kelpaaviksi. Kristus täyttää lain, jota me emme pysty täyttämään. Kristus täyttää lain riippumatta siitä, onko laki tiivistetty yhteen vai sataan käskyyn.

Hänen seuraajinaan me saamme seurata Häntä silloinkin, kun oma rakkautemme on rujoa ja virheitä täynnä. Hänen seurassaan me saamme itse kokea rakkautta silloinkin, kun emme pysty sitä lähimmäisillemme jakamaan. Ja Häneen luottaen saamme huomata, kuinka kuolemalla ei olekaan elämässämme viimeistä sanaa, sillä Hän on johdattanut meidät lopulliseen voittoon taivaan ikijuhliin.

Aamen.