Piispa Teemu Laajasalon iltahartaus radiossa 16.10.2023 klo 18.50 presidentti Martti Ahtisaaren kuolinpäivän iltana.

”Autuaita rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen.” Matt. 5: 9

Kaksitoista tuntia ja kaksitoista minuuttia. Sen verran on kulunut presidentti Martti Ahtisaaren kuolemasta. Martti Ahtisaari oli maamme kymmenes presidentti, Nobel-palkittu, diplomaatti, virkamies ja opettaja. Ja tietenkin aviomies ja isä. Näiden kahdentoista tunnin aikana yksi sana on eri titteleissä toistunut kuitenkin kaikkein eniten. Se on rauha. Martti Ahtisaarta on kutsuttu rauhanvälittäjäksi – ja aika usein myös rauhantekijäksi.

Presidentti Martti Ahtisaari oli monissa eri tehtävissään rauhanvälittäjä ja rauhantekijä. Työ Afrikassa, Balkanilla, Indonesiassa ja monissa muissa maailman vaikeimpien ristiriitojen keskuksissa oli nimenomaista rauhanvälittämistä ja rauhantekemistä. Ahtisaari palkittiin rauhan Nobelilla ansioistaan ja asenteestaan – hän uskoi rauhan mahdollisuuteen ja halusi myös sen eteen kaikissa tehtävissään ja kaikissa tilanteissa vuosikymmenten ajan työskennellä. Ahtisaari saavutti rauhanvälityksessään monia onnistumisia. Tänään media on täyttynyt kertomuksista ja kokemuksista, joita yhdistää taitava ja tehokas, kärsivällinen ja kestokykyinen rauhantekijä Martti Ahtisaari. Merkittävä on myös hänen testamenttinsa, työ rauhan eteen jatkuu hänen perustamansa maailmanluokan rauhanvälitysjärjestön CMI:n työn kautta.

Rauha ei ole todellista rauhaa ilman oikeutta. Rauha ei ole todellista, jos se on vain voimakkaimman sanelemaa rauhaa. Pakotettua rauhaa. Siksi rauhalla pitää olla ehtoja. Siksi rauhasta täytyy sopia.

Juuri tämä tekee rauhasta samanaikaisesti yhtäältä tavoittelemisen arvoista ja toisaalta vaikeaa. Ihmiset kyllä tunnistavat halun rauhaan, mutta ihmisillä on usein eri käsitykset rauhan ehdoista, sisällöstä ja hinnasta.

Rauhanvälittäjän täytyy samanaikaisesti olla hurskas idealisti, joka näkee keskinäisen yhteiselon tärkeyden ja kauneuden sekä toisaalta kuitenkin käytännön läheinen neuvottelija, joka ymmärtää rauhan esteiden lajit ja luokat. Martti Ahtisaarella oli kyky molempiin. Näky siitä, että rauha voi koittaa kaikkein vaikeimmankin vihan keskelle ja toisaalta käsitys siitä, että rauhan edellytyksenä on monien käytännön ongelmien ratkaiseminen.

Tämän päivän muistosanoissa on toistettu useasti yhtä raamatunlausetta: ”Autuaita ovat rauhantekijät.” Vuorisaarnassa Jeesus antaa ihmisille tehtävän. Rauhantekeminen on annettu tehtäväksi meille riitaisille ihmisille. Autuaita ovat rauhantekijät. Jumala itse kutsuu meitä ihmisiä riitojen ratkaisemiseen, sovun luomiseen, keskinäisen ymmärryksen ja rakkauden lisäämiseen.

Vuorisaarna kutsuu ihmisiä rauhantekijöiksi; kiinnittämään huomiota pieniin rauhanrikkoutumisen merkkeihin ja korjaamaan niitä. Ihmisen tehtävä on samanaikaisesti tunnustaa rauhan vaikeus, ankaruus ja hauraus, mutta samalla tehtävä työtä rauhan rakentumiseksi.

Vuorisaarna on yhtäältä kaunista kuultavaa, mutta toisaalta täynnä kovia vaatimuksia. Tiedämme kyllä, miten pitäisi elää ja millä tavalla lähimmäisten kanssa olla, mutta emme silti siihen pysty. Paraskaan rauhantekijä ei pysty poistamaan kaikkia riitoja eikä lopettamaan jokaista sotaa.

Siksi kristitty voi tämän maailman keskeneräisyyden keskellä luottaa siihen, että rauhantekijöistä täydellisin, Kristus itse, Rauhan ruhtinas, vielä kerran poistaa joka ikisen vääryyden ja sorron, lopettaa joka ikisen riidan ja sodan ja ottaa omansa ikuiseen riemuun ja iankaikkiseen rauhaan.

 

Rukoilkaamme 

Pyhä Jumala, rakas taivaallinen Isämme. Kiitämme sinua Jeesuksesta Kristuksesta, joka on tehnyt rauhan ihmisen ja Jumalan välille. Rukoilemme rauhaa tälle maailmalle. Tuomme eteesi kaikki ne ihmiset, jotka juuri nyt joutuvat kärsimään eri puolilla maailmaa. Tänään kiitämme sinua presidentti Martti Ahtisaaren elämäntyöstä. Anna hänen rauhantyönsä jatkua uusissa sukupolvissa Suomessa ja maailmalla. Anna hänelle iankaikkinen rauha taivaan riemussa. Lohduta hänen omaisiaan kaipauksen ja surun keskellä. Kuule meitä Isä, Poika ja Pyhä Henki. Aamen.

 

VIRSI 559