Piispan puhe 8.3.2012 Helsingin Mikaelin kirkossa

Työttömyyden juhlaseminaari! – Sanapari, joka jotenkin ei sovi yhteen, vai? Työttömyyttä en taivu juhlimaan, mutta silti tulin tähän juhlaan mieluusti ja motivoituneena, juhlamielellä. Työttömyystilastojen edessä näkee numeroita ja paheksuu, harmittelee kaikenlaisten ennusteiden karmaisevuutta. Mutta kun saa henkilökohtaisen kutsun heiltä, jotka lehdissä ovat numeroita tai tilastokäyriä, kokee saavansa jotakin arvokasta itse; nuo ihmiset, he, toivottavat minut joukkonsa tervetulleeksi. He haluavat avata historiaansa ja elämänsä todellisuutta minulle. Siksi tulin. Kutsuttuna mukaan, hyväksyttynä ja mukaan pyydettynä.

Onko tässä syntymäpäiväjuhlassa oikeasti syytä juhlaan ja miksi?

·      välittämisen voima; pidetään huolta!

·      yhteiskunnallisen viisauden voima: työttömyys ei ole yksittäisen hmisen vika, vaan markkinavoimien julma seuraus

·      todellisuustajun voima: työttömyys repii ja jättää jälkiään myös läheisiin. Vaikeasta ei vaieta eikä häpeään suostuta. Itku, ja ”se perkelekin”, on joskus tarpeen ja ennen kaikkea hyväksytty. Tälle on tila.

Itsemurhat, muuten vaan mykistyneet ja itsensäkin syrjäyttäneet on otettu tässä porukassa todesta. Emme elä ihanteissa, ihanteista kuitenkin. Mutta juuri siihen tarvitaan sitä tietoa ja tunnetta, jota kipu, häpeä ja tarpeettomaksi julistettu voi tarjota eikä päättäjä saa unohtaa.

Miksi kirkon edustajana ja kristittynä seison tässä edessänne?

Ainakin siksi, että

·       Jeesuksen tinkimätön esimerkki on siinä, että kuuntele heitä, joilla on sanottavaa, kerrottavaa

·       Jeesuksen tinkimätön kokemus on siinä, että erityisesti köyhien, syrjäytettyjen ja vaiennettujen äänet haastavat ja hämmentävät vallanpitäjiä, todellisia tai vallanharhaansa jääneitä

·       Jeesuksen tinkimätön näkökulma on siinä, että viholliskuvat eivät kanna siihen huomiseen, jota me tarvitsemme. Kaikenlaiset kohtaamisen sillat ovat nyt tarpeen.

Tässä työttömyyden juhlaseminaarissa juhlin sitä, että meillä teidän kauttanne ja teidän kanssanne on

·       välittämisen voimaa

·       kirkossa rohkeutta ylittää perinteisiä rajoja; ”kirkon mukavuusalue”

·       kriittisiä ääniä ja todellisuuspeilejä.