Piispa Irja Askolan muotokuva paljastettiin Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa pidetyssä juhlaistunnossa ke 4.10.2017. Muotokuva on valokuvataiteilija Elina Brotheruksen tekemä. Muotokuvan nimi on Piispa Irja Askola avaa oven vihreään huoneeseen.

– Oli miellyttävä kokemus olla yhteistyössä taiteilija Elina Brotheruksen kanssa. Olen ollut vaikuttunut hänen aiemmista teoksistaan, jotka heijastavat ihmiselämän säröisyyttä ja kantavat mukanaan inhimillisiä tarinoita, piispa Askola kertoo.
– Irja Askola on poikkeuksellinen piispa. Hän toivottaa tervetulleeksi vähemmistöt ja maahanmuuttajat tavalla, jota ihailen ja arvostan. Halusin näyttää muotokuvassa, miten hän seisoo kynnyksellä ja avaa hymyillen oven katsojalle. Huone takana on vihreä. Vihreä on toivon ja kasvun väri. Se on myös liturgisista väreistä se, joka on kirkkovuoden aikana eniten käytössä. Siksi se on “arjen” väri. Irja avaa oven toivon huoneeseen, jonne kaikki ovat tervetulleita, taiteilija Brotherus sanoo.
Elina Brotherus kuuluu Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin valokuvataiteilijoihin. Suuri osa Brotheruksen teoksista keskittyy ihmishahmon ja maiseman väliseen suhteeseen sekä taiteilijan malliinsa kohdistamaan katseeseen.
– Elina Brotheruksen työskentelystä oleellista on taustan valitseminen, joka kertoo kuvattavan arvomaailmaa ja muuta häneen oleellisesti liittyvää tarinaa, Askola miettii.
-Piispa Irja Askolalle on tärkeää olla läsnä ihmisten arjessa, myös kirkkorakennusten ulkopuolella. Tämä tuli ensimmäisenä esille, kun keskustelimme siitä, mitä hän toivoisi muotokuvansa välittävän katsojalle. Toinen tärkeä esiin tullut asia oli hymy, Brotherus sanoo.
Muotokuvaus on osa vuosisatoja vanhaa perinnettä. Suomen vanhimman hiippakunnan, Turun arkkihiippakunnan, ensimmäiset piispan muotokuvat ovat 1600-luvulta. Helsingin 1959 perustetun hiippakunnan piispojen muotokuvat on sijoitettu tuomiokapitulin istuntosaliin.
– Perinteisen muotokuvan sijasta taidevalokuva tuntui tähän aikaamme sopivalta kuvailmaisun muodolta. Tuntui myös tärkeältä, että muotokuvan tekijäksi valikoitui nainen, piispa Askola sanoo.
– Naisena ja feministinä annan myös suuren arvon sille, että Irja on ensimmäinen naispiispa. Minusta on välttämätöntä ja luonnollista, että naiset tekevät yhteiskunnassa kaikkia samoja asioita kuin miehetkin. Oli kunnia saada tehdä hänen muotokuvansa, Brotherus jatkaa.
Elina Brotherus (s. 1972, Helsinki) on pitänyt vuodesta 1997 lähtien lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Hänet on palkittu mm. Fotofinlandialla (2000), Prix Niépce -palkinnolla (2005), Valokuvataiteen valtionpalkinnolla (2008), Pro Finlandia -mitalilla (2012) sekä alkuvuodesta ranskalaisella Carte Blanche PMU-palkinnolla. Hänellä on parhaillaan yksityisnäyttely Centre Pompidoussa Pariisissa.