Piispa Teemu Laajasalon tervehdys Vivamon juhlassa 25.2.2024

Hyvät Kansan Raamattuseuran ja Vivamon ystävät,

kiitos mahdollisuudesta lähettää tervehdys minulle rakkaan Vivamon 70-vuotisjuhlaan. Näinä päivinä 70 vuotta sitten Vivamo lahjoitettiin Kansan Raamattuseuralle. Juhlapäivä antaa mahdollisuuden kahteen asiaan: kiitollisuuteen ja toivoon – kiitollisuuteen menneestä ja toivoon tulevaisuudesta.

Kiitollisuus menneestä ei ole kohdallani vain juhlapuhetta ja korulauseita, vaan henkilökohtaista kiitollisuutta. Vivamo on ollut rakas paikka perheelleni koko sen 70-vuotisen historian ajan. Oma äitini sai kokea paikan rakkaaksi 60-luvun alusta alkaen, useilla leireillä ja useina vuosina. Itselleni Vivamo tuli tärkeäksi 80- ja 90-luvun taitteessa. Lapseni puolestaan ovat käyneet rippikoulunsa Vivamossa 2020-luvulla. Meillä on kiintymystä Vivamoon kolmessa sukupolvessa seitsemältä vuosikymmeneltä. Vuosikymmenten vaihtuessa paikasta on tullut tuttu ja tärkeä. Tänne on haluttu ohjata aina seuraava sukupolvi.

Vivamon Leirikartanon oven yläpuolella on kaikille Vivamon kävijöille tuttu teksti: ”Te ette ole vieraita”. Lause viittaa efesolaiskirjeen kohtaan ”Te ette siis enää ole vieraita ja muukalaisia, vaan kuulutte Jumalan perheeseen, samaan kansaan kuin pyhät” (Ef. 2:19). Vuosikymmenten aikana oman perheeni lisäksi monet muut perheet ja suvut ovat saaneet kokea tuon lauseen tulemisen todeksi. Seitsemällä vuosikymmenellä Leirikartanon ja Vivamon eri rakennusten ovista on astuttu uuteen ympäristöön uteliaina ja aralla mielellä. Vivamon myötä tuntemattomista on tullut tuttuja ja yksinäisistä ystäviä. Jumalan perheväki on kasvanut Vivamossa leiri kerrallaan ja retki toisensa jälkeen. Tänä juhlapäivänä menneestä voi olla moninkertaisesti kiitollinen.

Juhlapäivä antaa myös mahdollisuuden toivoon tulevaisuudesta. Hieno historia rohkaisee katsomaan tulevia vuosikymmeniä valoisasti, kaikista haasteista ja varjoista huolimatta. Erilaisista maailmanajoista riippumatta ihmisillä on pysyvä kaipuu paikkaan, jossa he eivät ole vieraita, vaan osa Jumalan perhettä. Perhettä, jossa Kristus itse armahtaa, vapahtaa, kantaa ja antaa uusia alkuja – täällä maan päällä ja vielä kerran taivaan riemussa. Tätä Jeesuksen ystävien ja seuraajien työtä täällä jatkettakoon myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.

Hyvä Jumala siunatkoon teitä kaikkia, Vivamoa ja Kansan Raamattuseuran työtä tänä juhlapäivänä ja kaikkina päivinä!

Teemu Laajasalo