Koronavirusepidemian aikana Helsingin hiippakunnan 30 seurakuntaa ovat auki ja seurakunnan työntekijät ovat ihmisten tavoitettavissa ja heitä varten. Jokaisessa seurakunnassa toimitetaan jumalanpalveluksia sekä kirkollisia toimituksia. Kirkollisia toimituksia ovat muun muassa kasteet, vihkimiset ja hautaan siunaamiset.

– Kirkko ei sulje oveaan ihmisiltä missään tilanteessa, kertoo Helsingin piispa Teemu Laajasalo. – Tänään 13.3. on talvisodan päättymisen muistopäivä ja myös se muistuttaa meitä siitä, että kirkko on ihmisten saavutettavissa juuri erityisesti kaikissa poikkeusoloissa. Toimintaa sopeutetaan terveysviranomaisten ohjeiden mukaisesti, mutta seurakuntia ei suljeta koskaan.

– Kun erilaiset uhkakuvat kasvavat ympärillämme tunti tunnilta, herää huoli, pelko ja toivottomuus. Vaikka emme nyt välttämättä pääse hakemaan toisistamme tukea kasvotusten, saavat monenlaiset sanat ja teot uuden merkityksen, Laajasalo sanoo. – Emme saa unohtaa rohkaisua, lohdutusta, kuuntelua ja toivon ylläpitämistä puheissamme.

Piispa muistuttaa, että poikkeavassa tilanteessa, jokainen voi epidemialta varautumisen lisäksi tehdä monilla muillakin tavoilla hyvää ympärillään oleville ihmisille.

– Näissä hetkissä suuri lähimmäisyys voi näkyä pieninä tekoina, Laajasalo toteaa. – Nyt on hyvä hetki soittaa niille tutuille ikäihmisille, jotka ovat yksin kotona, kun maailma tuntuu sulkeutuvan. Nyt on oikea aika laittaa viesti tutulle lapselle tai nuorelle, jonka harrastukset, synttärijuhlat tai koulupäivä on peruutettu. Nyt on paikka pohdinnalle, kuinka pystyisi jatkossa tukemaan niitä, joiden toimeentulo tai elinkeino on hetkellisesti romahtamassa, piispa Laajasalo antaa esimerkkejä.

Viestit, puhelut ja rukous toisen puolesta ovat tärkeitä konkreettisia tekoja, joita meidän pitää nyt erityisesti tehdä, hän kehottaa.

– Tehdessämme kriisiin valmistautumista näkyväksi, meidän tulee samalla varoa, että välittäminen ei tule näkymättömäksi. Etäisyyden kasvaessa, tulee myös yhteyden kasvaa.

Epidemian parissa suoraan työskentelevät on syytä pitää mielessä:

– Meidän jokaisen on myös kaikin tavoin tuettava terveysviranomaisia ja muita viranomaisia, jotka huolehtivat sairastuvista lähimmäisistämme ja pitävät yhteiskunnan toimintakykyä yllä tämän kriisin keskellä, piispa Laajasalon sanoo.

 

Kirkko tarjoaa valtakunnallisesti keskusteluapua puhelimitse ja verkkokeskusteluiden muodossa (www.kirkonkeskusteluapua.fi). Jokainen Helsingin hiippakunnan seurakunta tukee ihmisiä paikallisesti. Seurakunnan työntekijät ovat myös saavutettavissa puhelimitse ja useiden eri sähköisten kanavien kautta. Kirkkoherrat vastaavat toimintojen sopeuttamisesta. Kaikkien Helsingin hiippakunnan seurakuntien yhteystiedot löytyvät Helsingin hiippakunnan nettisivujen etusivulta (www.helsinginhiippakunta.fi).

 

 

Lisätietoja: Satu Huttunen, piispan erityisavustaja, p. 040 551 5851, satu.huttunen@evl.fi