Vihapuhe, haukkumapuhe, pilkkapuhe, kriittinen retoriikka. Tämän kaiken sanaviidakon keskellä me elämme ja toimimme, haavoitumme tai voimistumme.

Vihapuheen viidakossa minua koskettaa yhä uudelleen Jeesuksen huolenpito, tuo hellä ja huomioon ottava katse, kun hän näki opetuslasten neuvottomuuden ja pelokkuuden: ”En jätä teitä orvoiksi.  Te saatte puolustajan!” Ette siis arvioivaa, tuomitsevaa tai rangaistuksia langettavaa henkeä.  Te – siis me – saamme Puolustajan. Lupaan tämän teille, toistaa Jeesus.  

Kun saamme lupauksen Totuuden Hengestä, mistä mesaamme lupauksen? Jeesus ei esitä lupaukselleen ehtoja, ei edes kysele tarvettamme siihen. Hän vain toteaa tosiasiana, että saamme Puolustajan; sitä ei tarvitse tilata, ansaita tai omistaa.  Onko Puolustaja siis Hän, joka tekee meistä oman kutsumuksemme kokoisia, rohkeita kristittyjä? Jeesus tunnistaa opetuslasten heikkoudet.  Siksi hän huolehtii heidän ja kirkkonsa tulevaisuudesta; teillä on Puolustaja. Totuuden Henki tulee keskellenne taivaasta, suoraan Isän luota, Hän toteaa. Hän tekee teistä todistajiani. Puolustaja, tuo turvaksemme luvattu Totuuden Henki, ei kulje Tuomarina vaatien eikä vahtien, vaan kutsumukseemme rohkaisten. Totuuden Henki on turvallisuuden Henki. Totuuden Henki on portteja avaava Henki. Totuuden Henki on rauhoittava Henki: Jumala on maailmassaan läsnä, miksi siis hermostua? Totuuden Henki on luja ja lempeä.  Tällaisen Hengen lähellä jaksaa ja kestää.  Tällaisen Hengen lähellä innostuu elämän ihmeistä ja kirkon aarteista. Totuuden Henki on keskellämme!

Te saatte Puolustajan, toistaa Jeesus läheisilleen. Tämä lupaus koskee myös meitä. Tämä asianajaja ei kirjoita maksukuittia eikä säätele juristin reunaehtoja: meille on luvattu Puolustaja!  Jumalan Henki puolustaa meitä kaikkia itsesyytöksiämme, tuskiamme ja huoliamme kantaessamme. Hän vapauttaa meidät kulissien ja valkoisten valheiden tarpeellisuudesta. Totuuden Henki avaa silmämme kohtaamaan itsemme rehellisesti, valot, vahvuudet tunnistaen ja varjot, vajavuudet kohdaten.  Totuuden Henki vapauttaa meidät olemaan totta itsellemme ja läheisillemme.  Totuuden Henki tuo armollisuuden itseämme ja toisiamme kohtaan. Enää ei tarvitse suorittaa uskoa eikä ponnistella yli voimien: Totuuden Henki on vapauden Henki. Jumalan läsnäoloon havahtuminen helpottaa ja tuo arkeemme syvän mielen.

Totuuden Henki auttaa meitä kestämään ja kohtaamaan omat vajavaisuutemme ja myös kirkkomme keskeneräisyyden. Mutta viekö se meidät myös katsomaan ympärillämme olevaa elämää kokonaisuutena.  Näkemään Jumalan maailman kauneus ja ilot. Mutta näkemään totuuden mukaisesti myös heidät, joilta valhe on vienyt voimat ja epäoikeudenmukaisuus tuhoamassa tulevaisuutta. Voiko Totuuden Henki toimia myös siellä, missä luottamus on rikottu ja rakkaus revitty? Voiko Totuuden Henki saada aikaan sen, että uskallamme avata asenteita ja ovia heille, joilta liian moni portti on jo lukittu.

Puolustaja, Totuuden Henki! Vapauta meidät, armahda meidät, yllätä meidät!