Vantaan Herättäjäjuhlat 8.7.2016 Myyrmäen urheilupuistossa

Sanoista on niin moneksi. Ne tekevät todellisuutta; muuttavat sitä ja säilyttävät sitä. Tässä sanojen mahdollisuuksien kentässä me tapaamme toisiamme näillä juhlilla, keskellä vantaalaista monimuotoisuutta. Sanoilla on täälläkin mahdollisuutensa. Sana voi muuttaa vihan anteeksiannoksi, mykkyyden hiljaiseksi lauseeksi, lohduttomuuden hetken iloksi. Sanoista on niin moneksi.
Sanoja on, niitä synnytetään koko ajan lisää, niin täälläkin. Niitä tuotetaan ja niitä torjutaan. Niitä huudetaan, niitä kuiskataan, niitä joskus myös nielaistaan. Niitä kaivataan ja niitä pelätään.

Sanoista on moneksi! Voimasanoja ja kirosanoja. Hellyttelysanoja ja lohduttelusanoja. Komentamissanoja ja tuomiosanoja. Kutsumissanoja ja hylkäämissanoja. Ilosanoja ja jäähyväissanoja. Ja sanoja, joita ei koskaan luullut kuulevansa, tai sanoja, joiden lausumisesta itsekin hämmentyy. Tällaisella sanojen kauniilla kesäniityllä, ja samalla niiden villissä viidakossa, me elämme ja olemme. Myös tämän viikonvaihteen.

Minun toiveeni on, että jokainen lapsi, nuori, aikuinen tai ikääntynyt saisi kuulla täällä, tässä viikonvaihteessa, edes yhden sellaisen sanan, joka tuo kasvoille hymyn, silmäkulmaan kiitollisuuden kyyneleen tai avaa lukon, jonka taakse on pitkään kätkeytynyt kertomaton tuska. Ja nämä sanat eivät löydy eivätkä kuulu vain juhlakentän mikrofoneista, meiltä seurapuhujiksi pyydetyiltä. Sillä ne sanat, mitä me täällä kaipaamme, ne sanat, joita etsimme ja löydämme, ovat meidän sanojamme hänelle, joka istuu nyt vieressäsi. Tai hänelle, joka pitkän tauon jälkeen ilmestyy eteesi ruokajonossa. Tai sille läheiselle, jonka kanssa rattoisa puheensolina on jäänyt. Me kaipaamme niitä sanoja, niitä kömpelöitäkin, joilla voimme kertoa kuulumisiamme tai voimme kohdata varjojamme. Sanat ovat salattuja lahjoja, joihin jokaisella on omistajuus. Näiden salattujen, voimaannuttavien sanojen jakamista toivon runsaasti tälle juhlakentälle tämän viikonlopun aikana.

Ja Jumalallakin on sanansa! Hänen kaunein sanansa on ”tervetuloa!” Tervetuloa lämmittelemään armon auringon paisteessa. Täällä ei kysellä suoriutumispisteitä eikä vahdita elämän laatukriteereitä. Täällä on tarjolla vain yksi asia: armo! Sen tarjonnan varassa täältä lähtee Vantaalle ja koko Suomeen ihmisiä, joilla on varaa sanoa toinen toisilleen ja meille kaikenlaisille: tervetuloa!