Piispa Teemu Laajasalon saarna kirkkoherra Kalle Kuusniemen virkaanasettamismessussa 21.4.2024 Lauttasaaren kirkossa

Jeesus sanoi opetuslapsilleen:
”Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta – enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan. Minä menen valmistamaan teille sijaa mutta tulen sitten takaisin ja noudan teidät luokseni, jotta saisitte olla siellä missä minä olen. Te tiedätte kyllä tien sinne minne minä menen.”
Tuomas sanoi hänelle: ”Herra, emme me tiedä, minne sinä menet. Kuinka voisimme tuntea tien?” Jeesus vastasi: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani. Jos te tunnette minut, opitte tuntemaan myös minun Isäni. Te tunnette hänet jo nyt, olettehan nähneet hänet.”

Rakkaat lauttasaarelaiset, hyvä uusi kirkkoherra Kalle,

Lauttasaarella on monta lempinimeä, joista viime vuosikymmeninä tunnetuin taitaa olla ”Onnellisten saari”. Jos maailman onnellisimman kansan joukossa joku alue saa tällaisen lempinimen, se on aika paljon sanottu. Tämä on erityinen alue. Tänne halutaan tulla, mutta täältä ei haluta lähteä pois.

Viimeksi eilen uutisoitiin, että koko Suomen kaikista alueista juuri täältä on eniten haaveiltu ja etsitty omaa kotia. Ajatelkaapa, koko Suomen kaikista postinumeroista Lauttasaaren postinumeroita on etsitty asuntovälityspalveluissa eniten. Eräs pitkäaikainen lauttasaarelainen sanoi minulle: ”Ei tämä mikään taivas ole. Mutta läheltä liippasee.” Saat kirkkoherra Kalle johdettavaksi erityisen seurakunnan.

Tämä komea kirkko on viime vuosina ollut monenlaisten uudistusten edessä. Tänään kirkko saa uuden kirkkoherransa. Ja aivan vähän aikaa sitten tässä kirkossa oli mittava kirkon kokonaisremontti, jossa kirkko kunnostettiin ja kaunistettiin kryptasta kattoon asti.

Tämä on erikoinen kirkko, jossa tapahtuu paljon. Täällä on kirkkosalien, työhuoneiden ja kerhohuoneiden lisäksi kahvila, kokoustiloja, sauna ja liikuntasali. Jos lasketaan aivan joka ikinen tila, mitä tässä kirkkokokonaisuudessa on – siis jokainen varasto- ja siivoushuone mukaan – Lauttasaaren kirkossa on yhteensä 150 erillistä tilaa. 150 huonetta.

Kun on paljon huoneita, antaa se tilaa monenlaiselle toiminnalle. Lasten virren sanoin: ”kaikille tilaa riittää, kaikille paikkoja on”.

Vuosikymmenten aikana tämä kirkko on tarjonnut suojaa ja seiniä, turvaa ja toivoa elämän isoimmissa iloissa ja suurimmissa suruissa. Vajaa kymmenen vuotta sitten tämä kirkko antoi ensimmäisten joukossa turvapaikanhakijoille turvallisen paikan.

Se, että kirkon ovet avautuvat juuri omalle kerholle, omalle piirille tai ryhmälle, ei ole vain käytännöllinen tilaratkaisu. Tilan antamisella annetaan ihmiselle samalla arvo. Häntä arvostetaan. Tilaa saava saa myös kunnioitusta ja kuuluvuutta, ymmärrystä ja yhteyttä.

Ei tarvitse olla turvapaikanhakija ymmärtääkseen, mikä on seinien ja suojan merkitys. Ei tarvitse olla koditon, että tajuaa, mitä tarkoittaa koti – ei tarvitse olla asunnoton tajutakseen asunnon merkityksen. Jos lapsena on saanut oman huoneen, tietää, mikä merkitys omalla huoneella on. Oma tila, oma koti tai oma huone antavat paikan maailmassa, turvan levottomuudessa ja rauhan hälyssä.

Päivän evankeliumissa Jeesus sanoo yhden ihmeellisen lauseen. ”Minun Isäni kodissa on monta huonetta.” Minun Isäni kodissa on monta huonetta.

Hyvät juhlamessun viettäjät,

tuo lause kertoo kolmesta asiasta. Se kertoo, millainen kirkko on. Se kertoo, millainen taivas on. Ja se kertoo, millainen Jumala on. Millainen kirkko on. Millainen taivas on. Millainen Jumala on.

Jeesuksen sanat ”Minun Isäni kodissa on monta huonetta” kertovat siis ensinnäkin tämän ajan kirkosta. Kirkko heijastelee taivaan valtakuntaa tässä ajassa, Herran huone on kirkon nimi. Kirkko voi tässä ajassa tarjota monia huoneita, Lauttasaaren kirkon tavoin kymmeninä erilaisina tiloina.

Kirkon tehtävä ei ole pelkästään tarjota tiloja tilojen vuoksi, toimia kiinteistökehittäjänä, kansalaisopistona tai nuorisoseurana. Kirkon tehtävä on tarjota tiloja ihmisen hyväksi ja Jumalan kunniaksi. Rakentaa tällaisia kirkkosalitiloja, joissa sydän voi ylevöityä ja sielu kohota. Ylläpitää noita naapurisiiven tai alakerran tavallisia tiloja, joissa alueen lapset, nuoret ja aikuiset voivat kohdata toisensa, iloita ja tehdä kulmakunnasta mukavampaa. Kirkon tilat toimivat merkkinä ja lupauksena siitä, että kynnys on matala ja katto on korkea. Turvaa tarjotaan ja suojaa on saatavilla.

”Minun isäni kodissa on monta huonetta” tarkoittaa, että tilaa on aivan kaikille. Kirkon huoneisiin mahtuu eri tavalla ajattelevia, nuoria ja vanhoja, rikkaita ja köyhiä, erehtyneitä ja onnistuneita, rohkeita ja pelokkaita. Ei vain samanlaisia ja samanmielisiä, vaan myös erilaisia ja erimielisiä, koska Kristus kirkon herrana on heitä huoneenhaltijana yhdistämässä itseensä ja toisiinsa.

Toisaalta Jeesuksen lause kertoo taivaasta. Se kertoo enemmän tulevista huoneista kuin tämän maailman huoneista. Jeesus puhuu taivaan kodista, Jumalan taivaasta, johon kristitty on matkalla. Monta huonetta kertoo siitä, että taivaan koti ei ole pieni, vaan suuri. Monta huonetta vahvistaa, että Jumala ei ole tarkoittanut taivasta vain harvoille ja valituille, vaan haluaa ja kutsuu sinne kaikki. Taivaassa on tilaa. Taivaan huoneiden portinvartijoina eivät toimi ihmiset, vaan hyvä Jumala, joka lupaa, että tilaa riittää. Puhuessaan taivaasta Jeesus ei kitsastele, joten ei meidänkään tule niin tehdä.

Jeesuksen sanat opettavat kirkosta ja kertovat taivaasta. Mutta olisiko hyvät ystävät niin, että kaikkein eniten tuo Jeesuksen lause ”Minun Isäni kodissa on monta huonetta” kertoo siitä, millainen Jumala on; millainen Taivaan Isä meillä on. Kun tiedämme, millainen Jumala on, ymmärrämme myös, millainen Jumalan koti taivaassa on ja millaiseksi hän haluaa kirkkonsa maan päällä rakentuvan.

Jumala on taivaallinen Isä, joka haluaa, että taivas ei ole tyhjä, vaan täysi. Jumalalla on hyvä tahto ihmistä kohtaan. Jumala kutsuu kotiinsa. Hän kutsuu, Hän lupaa, Hän valmistaa ja Hän odottaa. Kaikkia. Me olemme hänen mielessään.

Hyvät sanankuulijat, rakas kirkkoherra Kalle,

lopulta juuri tätä varten nämä tämänkin kirkon monet huoneet ovat olemassa, eivät oikeastaan mitään muuta varten. Sitä varten, että mahdollisimman moni ihminen voisi omassa elämässään kokea, miltä Jumalan rakkaus todella tuntuu.

Monta huonetta viestii Jumalan halusta rakastaa ihmistä, hyväksyä ihminen, antaa hänelle anteeksi hänen syntinsä, virheensä ja keskeneräisyytensä. Monta huonetta viestii ihmisen oikeudesta tulla hyväksytyksi. Kristityn tehtävä ei ole tulla joksikin Jumalan silmissä. Koska Jumala itse on tullut ihmiseksi, hakemaan itse meitä, kristitty saa olla Jumalan edessä sellaisena kuin on – ja luottaa omien voimiensa sijasta Kristuksen voimiin, turvata oman vanhurskautensa sijasta Kristuksen lahjoittamaan vanhurskauteen, Hänen antamiinsa uusiin alkuihin.

Helposti tämä voi kuulostaa tyhjältä puheelta tai jotenkin etäiseltä. Mutta jos hetkeksi pysähdymme ja muistelemme omaa elämäämme, niin eikö meistä jokaisella ole muistoja niistä hetkistä, joissa emme ole olleet sopivia johonkin? Eikö meillä kaikilla ole kokemus siitä, että joskus ei ole kelvannut porukkaan? Eikö meillä kaikilla ole kokemus siitä, että ei ole ollut sopivaa seuraa? Eikö jokainen meistä saa kiinni siitä tuntemuksesta, että ei ole mahtunut mukaan?

Näitä kokemuksia Jumala ei halua kenellekään. Siksi taivaassa varaudutaan monilla huoneilla. Kristityille on annettu tehtävä kertoa Jumalan ihmeellisestä rakkaudesta ja hänen kotinsa monista huoneista kaikille. Ei joillekin, vaan ihan kaikille. Maailma pitää valloittaa, ei ahdistavalla pakkovoimalla, vaan vapauttavalla rakkauden voimalla. Sillä rakkauden voimalla, joka voi muuttaa ensin yksittäisen ihmisen ja hänen perheensä elämän ja sen jälkeen koko yhteiskunnan ja koko maailman.

Hyvä kirkkoherra Kalle,

sinä olet korkeasti oppinut ja paljon kokenut kirkon pappi. Tunnet teologian, tiedät kirkon historian ja erilaiset toimintaympäristöt. Seurakunta saa sinusta varmasti taitavan kirkkoherran.

sinulla on ollut monta vahvaa ja seurakunnalle hyvin tutuksi tullutta edeltäjää, viimeisenä kirkkoherra Juha. Monia edeltäjiäsi on yhdistänyt voimakas näky ja halu rakentaa. Nyt on sinun vuorosi toimia, yhdessä tämän seurakunnan hienojen luottamushenkilöiden ja vastuunkantajien kanssa. Säilytä se, mikä on hyvää, korjaa se, mikä korjaamista kaipaa. Muista aina, että kirkkoherrana oleminen on lenkkinä ketjussa olemista. Joku oli ennen, joku tulee jälkeen. Kaikkea ei tarvitse keksiä itse ja kaikkea ei voi saada valmiiksi. Johanneksen evankeliumin sanoin sinä saat myös luvan kerätä toisten vaivannäön hedelmiä.

Näytä sinä kirkkoherra Kalle kasvojasi tälle seurakunnalle. Mutta näytä vielä enemmän ja kaikin tavoin Kristuksen kasvoja. Ole avaamassa tämän talon ovia, ole avaamassa taivaan talon ovia ja ole avaamassa ihmisten sydämen ovia niin, että ihan jokainen saarelainen – onnellisin ja onnettomin heistä – voisi tuntea Jumalan rakkauden ja käänteentekevän kosketuksen omassa elämässään – arjessa ja juhlassa, iloissa ja suruissa, eläessä ja kuollessa.

Jumala siunatkoon Lauttasaaren seurakuntaa ja sen uutta kirkkoherraa!

Aamen.