Piispa Teemu Laajasalon puhe vankilapastori Tuomas Pitkäsen virkaanasettamismessussa 18.9.2022 Vantaan vankilassa

Tuohon aikaan Jeesus kerran puhkesi puhumaan ja sanoi:

    ”Minä ylistän sinua, Isä, taivaan ja maan Herra, siitä että olet salannut tämän viisailta ja oppineilta mutta ilmoittanut sen lapsenmielisille. Näin sinä, Isä, olet hyväksi nähnyt.

    Kaiken on Isäni antanut minun haltuuni. Poikaa ei tunne kukaan muu kuin Isä eikä Isää kukaan muu kuin Poika ja se, jolle Poika tahtoo hänet ilmoittaa.

    Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon. Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt.” Matt. 11:25–30

 

Hyvät ystävät täällä Vantaan vankilassa, Hyvä Tuomas,

tämä on talo, jossa olen viimeisten viiden vuoden aikana vieraillut lähinnä jouluisin. Olemme viettäneet yhdessä jouluhartautta. Tänään on erityinen päivä, koska saamme yhdessä tällä porukalla asettaa virkaansa tämän vankilan uuden papin, Tuomas Pitkäsen. Tuomas on täällä jo tuttu mies. Ja tuttua Tuomas sinulle ovat myös vankilat, aiemmin olet ollut Sörkassa. Vankilapapin virka on erityinen ja vanha virka. On hienoa, että meillä on täällä virkaanasettamisessa mukana vankilan henkilökuntaa, tämän talon asukkaita ja kirkon väkeä. Tämä meidän kokoonpanomme kuvastaa sitä, että olet tekemässä työtäsi risteyskohdassa – kirkon ja valtion risteyskohdassa ja ennen kaikkea tämän talon asukkaiden omien elämien risteyskohdissa.

***

Päivän evankeliumissa Jeesus sanoo ihmeelliset sanat: Minun kuormani on kevyt. Jeesus lupaa, että hänen kuormansa on kevyt. Kuorma on vanha mittayksikkö. Sanalla kuorma on alun perin kuvattu sitä määrää heinää, jonka yksi hevonen jaksaa kärryillä vetää. Kuorma on siis ollut erittäin epämääräinen kokoluokaltaan. Jokaisen hevosen kyky vetää kuormaa on luonnollisesti vaihdellut. Kuorma on kuitenkin kuvannut aina suurta taakkaa. Tavaroiden kuljetukseen käytettäviä autoja kutsutaan nykyään kuorma-autoiksi. Sana kuorma kuvaa, että mukana kuljetettavaa on paljon ja se on painavaa. Toisaalta kuormat voivat olla määrältään tai sisällöltään erilaisia.

Emme kuvaa kuormalla vain tavaroita ja esineitä, heinää, hiekkaa tai huonekaluja. Kuorma-sanaa käytetään, kun puhutaan siitä kuormasta, jota ihminen kantaa mukanaan. Elämän aikana ihmiselle voi kertyä monenlaista kuormaa. Kokemuksia ja menetyksiä, jotka painavat hartiat alas ja katseen lattiaan. Joskus elämänkuorma painaa ihmisen konttaamaan. Tuntuu, että askel ei nouse ja elämänmatka ei millään etene.

Kun ihmisen kuorma kasvaa liian suureksi, miettii, voiko tämän alle jäädä. Pystyykö tästä enää koskaan nousemaan? Kuorma tuntuu niin painavalta, että omat voimat eivät sen kantamiseen enää riitä ja edessä on lamaantuminen, lyyhistyminen ja loppuminen.

Hyvät ystävät, rakas Tuomas,

tämä talo on täynnä ihmisten kuormia. Kaikkein suurimpia kuormia, muistoja ja menetyksiä, tekoja ja tekemättä jättämisiä, kauhua ja kaipuuta, syyllisyyttä ja masennusta, epätietoisuutta ja odotusta. Täällä on ihmisiä, joilla on usein kannettavaa niin paljon, että voimat meinaavat välillä loppua.

Sinut on Tuomas valittu ja kutsuttu tänne kantamaan muiden kuormia. Olet täällä tämän seurakunnan luona muistuttamassa siitä, että uudet alut ovat mahdollisia. Olet muistuttamassa siitä, että painavimmankin kuorman alta voi vielä kerran nousta. Olet muistuttamassa siitä, että vielä kerran kaikki voi olla toisin.

Kun ihmisen elämä on riittävän raskasta, toisen ihmisen innostava rohkaisusana voi tuntua loukkaukselta. Se voi tuntua täydellisen ymmärtämättömältä ja tyhjältä puheelta.

Sinun virkasi Tuomas on tarjota tähän taloon pieni pala toista maailmaa. Ei pelkästään muurien ulkopuolista toista maailmaa, vaan myös taivaan maailmaa. Sinun virkasi on tarjota tänne lupaus siitä, että meidän toivottomuudestamme huolimatta Jumala tarjoaa toivoa. Sinun tehtäväsi on kertoa, että vaikka tämän maailman uudet alut on jo käytetty ja kulutettu loppuun, Kristus itse haluaa tarjota jälleen uuden alun. Sinun tehtäväsi on julistaa, että vaikka tämä maailma ei voi antaa anteeksi, Jumala voi ja haluaa antaa anteeksi.

Kun Jeesus puhuu kuormastaan, Hän lupaa, että se on kevyt. Se on kevyt siksi, että siinä toteutuu autuas vaihtokauppa. Kristus ottaa ihmisen omat synnit kannettavakseen ja antaa vaihtokaupassa tilalle oman pyhyytensä. Me annamme Kristukselle huonoutemme ja saamme vaihtokaupassa Häneltä Hänen hyvyytensä. Me annamme Kristukselle keskeneräisyytemme ja Hän antaa meille täydellisyytensä. Jumala antaa ihmiselle anteeksi hänen syntinsä ilmaiseksi Jeesuksen ristinkuoleman vuoksi. Jeesuksen kuorma on kevyt siksi, että Hän itse kantaa meidän kuormamme.

Hyvä Tuomas,

sinä tiedät, kuinka kuunnellaan, autetaan ja lohdutetaan. Sinä tiedät, kuinka ihmisten asioita järjestellään ja ongelmia ratkotaan. Tulee kuitenkin hetkiä, jolloin omat sanat ja oma viisaus loppuu. Tulee hetkiä, jolloin omat hartiat eivät ole riittävän leveät kantaakseen tämän talon asukkaiden kuormia. Silloin sinulla on tarjota heille ja itsellesi Kristus. Silloin sinulla on mahdollisuus muistaa, mitä jokaisen ehtoollisen alla vietettävässä Jumalan Karitsa -hymnissä lauletaan Jumalasta, joka kantaa maailman synnit. Ja juuri silloin, olet tehnyt Raamatun sanan todeksi huomaamalla, että Jeesuksen kuorma on kevyt kantaa.

Jumala siunatkoon jokaista tämän talon asukasta, läheistä, työntekijää ja Jumala siunatkoon Tuomas sinua tässä tärkeässä virassasi.

Aamen.