Piispa Teemu Laajasalon saarna Kauppakorkeakoulun promootiojumalanpalveluksessa 13.5.2022 Temppeliaukion kirkossa

Jeesus sanoi opetuslapsilleen:
”Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta – enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan. Minä menen valmistamaan teille sijaa mutta tulen sitten takaisin ja noudan teidät luokseni, jotta saisitte olla siellä missä minä olen. Te tiedätte kyllä tien sinne minne minä menen.”
Tuomas sanoi hänelle: ”Herra, emme me tiedä, minne sinä menet. Kuinka voisimme tuntea tien?” Jeesus vastasi: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani. Jos te tunnette minut, opitte tuntemaan myös minun Isäni. Te tunnette hänet jo nyt, olettehan nähneet hänet.” Joh. 14:1–7

Arvoisa promoottori, arvoisa yliopiston johto, hyvä akateeminen juhlaväki, Ärade festpublik, Distinguished academic audience,

tervetuloa Temppeliaukion kirkkoon. Tämä Kauppakorkeakoulun naapurin, Helsingin ja koko Suomen maamerkki olkoon tässä juhlapäivässänne yhtenä merkkinä päivän ikimuistoisuudesta, promootion perinteikkyydestä ja elämän juhlavuudesta. Mutta olkoon tämä talo tänään paitsi maamerkkinä myös taivaanmerkkinä. Tänään ja täällä voimme kiittää saavutuksistanne, voimme muistella vaikeita hetkiä tutkimustyönne ja opinnäyteponnistelujenne varrella ja voimme rukoilla Jumalalta siunausta tuleville askeleillenne.

Ni har fått jobba hårt för att nå denna högtidliga promotionsdag. Ni har pluggat och ansträngt er i många år, en del av er kanske i årtionden. Nu är det dags att fira och glädjas över att det hårda arbetet gett önskat resultat. In this service, you can leave your worries outside the church doors for a while. You can just sit and rest.

Kaikki ne erilaiset pyynnöt ja paineet, joita teiltä vuosien aikana on vaadittu, on täällä unohdettu. Täällä teiltä ei pyydetä enää mitään. Paitsi merkittävä kolehtilahjoitus. Sen voitte jättää jumalanpalveluksen lopuksi tuonne aulaan. Kaikista mahdollisista promootioista me olemme laittaneet kolehtitoivomme nimenomaisesti kauppakorkeakoulun promootioon.

Promootionne on Kauppakorkeakoulun kuudestoista ja se järjestetään ihmeellisenä maailmanaikana. Ensin sitä on jouduttu siirtämään koko maailmaa kurittaneen kulkutaudin vuoksi ja kun promootio sitten järjestetään, juhlaviikonlopun ympärille kiteytyy koko Euroopan turvallisuuspoliittisten muutosten kevät, Suomen suurimmat ratkaisut vuosikymmenten ajalla. Kaikilla näillä mullistuksilla on merkitystä Kauppakorkeakoulussa opetettavien ja tutkittavien aihepiirien näkökulmasta. Terveys, turvallisuus ja talous ovat monimuotoisessa yhteydessä keskenään.

Viimeisten reilun kahden vuoden jälkeen olemme koronan koettelemia. Ja viimeisten reilun kahden kuukauden jälkeen olemme myös turvattomuuden turruttamia. Aloittaessanne opintojanne, aloittaessanne tutkimustyötänne ja kenties myös laskeskellessanne mahdollista teille sopivaa promootioajankohtaa, maailma näytti erilaiselta.

Den värld som ni efter studierna skulle ta över såg helt annorlunda ut än världen vi nu lever i. Planerna för vad ni ska använda er kompetens och nyvunna värdighet till har antagligen också förändrats avsevärt.

Your expertise is needed now more than ever. The challenges we face require a high level of erudition, a broad range of skills and a diverse understanding. That is why this day of celebration brings hope in the midst of hopelessness. Not only from the perspective of the individual celebrant, but also from the perspective of our society as a whole.

Kauppakorkeakoulun motto on Better Business – Better Society. Motossa kiteytyy hienolla tavalla ymmärrys siitä, että rakennettaessa omaa ja yksityistä rakennetaan samalla yhteistä ja yleistä. Työ oman menestyksen eteen on samanaikaisesti työtä yhteisen menestyksen eteen.

Motossa esiintyvä sana business juontuu useiden lähteiden mukaan vanhasta englannin sanasta bisignis. Bisignis on alun perin tarkoittanut levottomuutta. Sana on sisältänyt levottomuuden kahdessa mielessä. Bisignis on merkinnyt levottomuutta yhtäältä ahdistuksena ja huolehtimisena ja toisaalta se on vähitellen merkinnyt levottomuutta liikkeessä olemisena, toimeliaisuutena ja kiireellisyytenä.

Eikö arvoisat kuulijat ole helppoa tunnistaa tämä sanamerkitysoppi nykyisenkin busineksen piirteistä? On niitä levottomuuden hetkiä, joissa yksittäisen ihmisen, yrityksen tai kansakunnan business näyttäytyy ensisijaisesti elämää syövänä ahdistuksena ja huolehtimisena. Ja on vastaavasti niitä levottomuuden hetkiä, jolloin tekeminen, tulokset ja tunnelma muodostavat innostavan kolmion, jossa business on nimenomaisesti elämää ylläpitävää, rakentavaa ja rikastuttavaa toimeliaisuutta, liikettä ja kiireellisyyttä.

Tämän päivän raamatunpaikka puhuu levottomuudesta. Evankeliumi alkaa Jeesuksen sanoilla: ”Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta.”

”Älköön sydämenne olko levoton.” Jeesus haluaa lohduttaa näillä sanoilla siinä levottomuudessa, siis siinä busineksessa, joka on levottomuutta ahdistavana, huolia herättävänä levottomuutena. Hän ei puhu toimeliaisuutta tai liikkeessä olemista vastaan, vaan nimenomaisesti sitä levottomuutta vastaan, joka pienentää, kurjistaa ja kukistaa ihmistä.

Jeesus ei puhu mistä tahansa levottomuudesta, vaan sydämen levottomuudesta. Sydämen levottomuus on kielikuva, josta jokaisen on helppo saada kiinni. Kun sanotaan, että sydän on levoton, tunnistaa sisällään sen tunteen, miltä syvä sisäinen levottomuus tuntuu. Siinä ei ole tulkintaongelmia tai sanamerkityksen pohdintaa.

Kuoleman uhkaa kohdatessa sydän on usein erityisen levoton. Sotauutisten katsominen muuttaa rauhallisuuden rauhattomuudeksi, toivon epätoivoksi ja levon levottomuudeksi. Sydän on syrjällään ja mieli murheellinen.

Jesu ord ”Känn ingen oro” är en underbar uppmaning till oss mänskor. Gud förstår att vi mänskor ibland är oroliga – att vi har sorger och bekymmer. Han visar oss sitt mänskliga ansikte, för han vet hur det är att vara mänska – han har sett och känner vår oro. Maailman Luoja, joka hallitsee avaruuden äärettömyyksiä, on myös kiinnostunut sinun ja minun jokapäiväisistä levottomuuksistamme, Hän tunnistaa ne.

Älköön sydämenne olko levoton -lausahdus ei tarkoita sitä, että unohdetaanpa nyt nämä ikävät meidän sydämemme levottomaksi tekevät asiat; ajatellaanpa nyt positiivisesti ja heitetään ne elämän erilaiset huolet tuohon sivuun. Ei. Evankeliumin lupausten ideana on, että on olemassa Joku, jolle voi antaa oman levottomuutensa kannettavaksi. On olemassa hyvä Jumala, joka voi kantaa ihmisen levottomuutta ja haluaa kantaa ihmisen levottomuuden.

Ehkä tässä kauppatieteellisessä seurassa uskaltaa sanoa, että voisiko tämä suorastaan kutsua meitä levottomuutemme ja huoliemme ulkoistamiseen? Voisiko tämän ajatella niin, että on olemassa hyvä Jumala, jonka ydinosaamista on huolehtiminen ja ihminen saa ulkoistaa omat huolensa tämän huolehtimisen Ydinosaajan kannettavaksi.

Putting your own anxiety on God’s shoulders is not a sign of carelessness. It is an expression of a hidden confidence that God can help. It is a sign that we need God. This is what faith is about, about becoming small, about needing greater help.

Hirveimpien ahdistusten keskellä ihminen ei pysty levollisuuteen omin voimin. Kun mieli on musta, ei kirkkautta löydy itsestä. Kristitty saa luottaa siihen, että levollisuus on Kristuksen lahjoittamaa levollisuutta, lainatavaraa taivaasta, joka pelastaa kuolemalta ja sovittaa synneiltä; se vaikuttaa meissä ja muuttaa meitä. Se on lahjoitettua levollisuutta, joka kirkastaa katseemme kohti Kristusta, se on levollisuutta, joka antaa voiman vaikeuksienkin keskelle ja se on levollisuutta, joka rohkaisee meitä rakastamaan lähimmäisiämme aina ja kaikkialla.

Olkoot Jeesuksen sanat rohkaisuna myös meille tänään tänä juhlapäivänä. Maailman myrskyt, sumuinen horisontti, uutisvirran ahdistava tulva, eivät voi varastaa meiltä iloa, jonka onnistumiset synnyttävät, ne eivät voi hukuttaa toivoa, jonka Jumala lahjoittaa eivätkä ne voi viedä meiltä levollisuutta, jonka Kristus itse meissä synnyttää.

Jos maailma vetää leukamme rintaan ja mielemme maahan, kutsuu Jeesus meitä nostamaan katseemme rohkeasti kohti taivasta, kohti uutta horisonttia, kohti Isän kotia, jossa on monta huonetta. Meille ja kaikille rakkaimmillemme. Älköön siis sydämemme olko levoton.

Näillä sanoilla toivotan teille viisautta ja voimaa omaan kutsumustyöhönne. May the Almighty God give You strength for Your future work. Må Gud välsigna er festdag!

Aamen.